2009 óta nem fizet társasági adót a McDonald’s

JUNCKER, Jean-Claude
Maastricht, 2016. december 9. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél a maastrichti szerződés kidolgozásának 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a hollandiai Maastrichtban 2016. december 9-én. Az Európai Unió legfontosabb alapdokumentumai közé tartozó megállapodást 1992. február 7-én írták alá. (MTI/EPA/Marcel van Hoorn)
Vágólapra másolva!
Két nappal egy uniós adóvizsgálat bejelentése után a McDonald's elmenekült a számára extra adókedvezményeket nyújtó Luxemburgból, és Nagy-Britanniába helyezte át európai székhelyét. A nagyhercegségtől, amelyet ekkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke vezetett, olyan adókedvezményt kapott 2009-ben, hogy szinte egyáltalán nem kellett társasági adót fizetnie, így egy milliárd eurót spórolhatott.
Vágólapra másolva!

Egyre több egyedi adókedvezményről szóló megállapodás kerül napvilágra Luxemburggal kapcsolatban. Most a McDonald's-ról derült ki, hogy európai érdekeltségeinek székhelyét azért helyezte a nagyhercegségbe, mert

sikerült majdnem nulla százalékra lealkudnia a társasági „adókulcsát'.

Az EU kedden indított nyomozást a gyorsétterem-hálózat ellen, miután kiderült, hogy 2009 óta gyakorlatilag nem fizetett társasági adót.

Forrás: Origo

Mentendő a menthetőt a gyorsétterem-hálózat tegnap bejelentette, hogy feladja szuperkedvezményes luxemburgi székhelyét, és villámgyorsan az Egyesült Királyságba költözteti európai érdekeltségeit, ahol 20 százalékos a társasági adókulcs.

A mamutvállalat a BBC számításai szerint

egymilliárd eurót spórolhatott a luxembourgi pénzügyminisztérium szívességén.


Az EU az utóbbi időben már több esetben vizsgálta a nagyhercegség különleges megállapodásait és tiltott állami támogatás miatt jónéhány nagyvállalatot megbüntetett.

A luxemburgi társasági adókulcs elvileg 20 százalék lenne, ezt azonban a legnagyobb vállalatok közül kevesen fizetik meg, helyette egyedi adókedvezményeket kérnek – és kapnak.

Legutóbb a Fiat és az Amazon ütötte meg a bokáját, amiért a profitjukat jogdíjak formájában csökkentették, a jogdíjakat viszont Luxemburgban számolták el, és a bevételek után itt adóztak. Ezzel a gyakorlattal próbál leszámolni az Adóigazságossági Hálózat (TJN), amely az országonkénti bevételek szerinti elszámolást szorgalmazza.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

Ha ezt a gyakorlatot követnék, minden vállalat abban az államban adózna, ahol a tevékenységét valóban folytatja és ahol a profitja keletkezik, és az adott országban előírt adókulcsot kellene használnia.

A TJN adatai szerint egyébként

vállalatok és magánszemélyek világszerte közel 32 ezer milliárd dollárt tartanak offshore cégekben,

ez az összeg a brit éves GDP közel tízenegyszeresének felel meg.

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét 2014-es megválasztása előtt rengeteg kritika érte, amiért

még luxemburgi pénzügyminiszterként majd kormányfőként több nagyvállalattal is egyedi adómegállapodásokat kötött, ami az EU jogrendszere szerint tiltott állami támogatásnak minősül.

Juncker 1989-től 2013-ig Luxemburg pénzügyminisztere majd miniszterelnöke volt, a McDonald's adókedvezményének megadásakor kormányfői pozícióban volt. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a McDonald's nem véletlenül választotta Nagy-Britanniát a kedvezőbb, 12,5 százalékos adókulcsot kínáló Írország helyett.

Írország az utóbbi években az amerikai és az európai adóhatóságok célkeresztjébe került a kirívó, egyedi adókedvezmények miatt, és nemrég az Apple óriásvállalat európai székhelyét bírságolták meg 13 milliárd dollárra adóelkerülés miatt.