Nem csak a nyugdíjasokat lepi meg a kormány Erzsébet-utalvánnyal

erzsébet utalvány fizetés Nemzeti Üdülési Alapítvány Adni jó! Árpádházi Szent Erzsébet
Budapest, 2012. január 20. Erzsébet-utalványok a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Adni jó! Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázatának díjátadó ünnepségén, az Országházban. Az első helyezett rajz rákerül az utalványt tartalmazó borítékokra. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A héten eldőlt, hogy ki viszi ki a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat, sőt, az is kiderült, hogy nem csak a nyugdíjasok kapnak az év végén 10 ezer forintot. Az Eurostat adatai szerint keveset keresnek a magyarok, de az EU-ban így van ezzel minden hatodik munkavállaló is. Három év után ismét 1 százalék fölé kúszott az infláció, az ipari termelés októberben is csökkent, idén még küszködik, de Varga Mihály szerint jövőre már fordulat várható az építőiparban. Az állami cégeknél egységes fizetésemelés jöhet, megdőlt az abszolút áramfogyasztási rekord, és az üzemanyagok is drágultak. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A posta viszi ki az Erzsébet-utalványokat

Megállapodott a Magyar Posta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal a nyugdíjasoknak küldendő Erzsébet-utalványok kézbesítéséről. A posta közleménye szerint mindent megtesznek azért, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket, legkésőbb december 31-ig.

Mégsem a kormányhivatalnokoknak kell kivinniük az Erzsébet-utalványt Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor kormányfő november végén jelentette be, hogy jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, és emellett még az idén

minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt.

Nem csak a nyugdíjasok kapnak pénzt

Nem csak a nyugdíjasok kapnak decemberben Erzsébet-utalványt. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből kiderül, hogy többek között az árvaellátásban és a rokkantsági ellátásban részesülőknek és a szülői nyugdíjra jogosultaknak is kiviszi a posta a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt.

Keveset keresnek a magyarok

A munkavállalók 17,2 százaléka, nagyjából minden hatodik alkalmazott az alacsony keresetűek közé tartozott az Európai Unióban 2014-ben, derült ki az Eurostat felméréséből. Alacsony keresetű az, aki a nemzeti bruttó órabér mediánjának kétharmadánál kevesebbet kap a munkájáért. Amíg az euróövezetben a medián órabér 14,1 euró (körülbelül 4400 forint) volt, addig

Magyarországon a medián órabér csak 3,6 euró, vagyis körülbelül 1100 forint.

A munkavállalók között legnagyobb arányban (25,5 százalék) Lettországban tartoztak az alacsony keresetűek közé, míg a legkevesebb alacsony keresetű alkalmazott Svédországban volt (2,6 százalék). Magyarországon a munkavállalók 17,8 százaléka keresett kevesebbet, mint a medián órabér kétharmada.

Már 1,1 százalékos az infláció

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH. Január–novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

A KSH adatai szerint az éves infláció három éve nem volt már 1 százalék fölött.

Semmi meglepő nincs az inflációs adatban

Elemzők szerint nem okozott meglepetést a novemberi inflációs adat, és a béremelések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. A szakértők úgy vélik, hogy az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat.

40 hónapja folyamatosan nő a boltok forgalma

A KSH adatai szerint októberben 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. A forgalom 2013 júliusa óta 40 hónapja nőtt éves összehasonlításban, de a januári 1,7 százalékos emelkedés óta az októberi volt a legalacsonyabb növekedés.

Októberben sem nőtt az ipari termelés

Októberben az ipari termelés 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte a KSH. Szeptemberben 3,7 százalékos volt az ipari kibocsátás éves csökkenése és a második félévben egyedül augusztusban volt eddig növekedés.

Fordulat várható az építőiparban

Az építőipar teljesítményének növekedése ugyan az idén megtorpan az előző uniós költségvetési ciklus forrásainak kifutása miatt, jövőre azonban már fordulat várható, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály bizakodik az építőipart illetően Forrás: MTI/Kovács Tamás

A tárcavezető kiemelkedőnek nevezte az ágazat magyar gazdaságban betöltött szerepét, ugyanis tavaly az

az építőipar súlya a GDP-ben elérte a 6,4 százalékot.

Varga Mihály szerint az ágazat versenyképességének javulásában komoly potenciál van.

Egységes fizetésemelés jöhet az állami cégeknél

Azonos mértékben emelné a kormány az állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetését, ezért a köztulajdonban lévő vállalatok több tízezer alkalmazottjának keresete akár számottevően is emelkedhet jövőre, közölte érdekképviseleti vezetők nyilatkozatai alapján a Magyar Idők.

Adóparadicsom lehet Magyarország

A kilencszázalékos egykulcsos társasági adóval Magyarország jó esélyekkel vesz részt a befektetőkért folyó adóversenyben, mivel a legelőnyösebb feltételeket biztosítja, még Írországnál és Ciprusnál is kedvezőbbeket. Új beruházásokkal már középtávon megtérülhetnek az egykulcsos, kilenc százalékra csökkentett társasági adókulcs miatt a költségvetésből hiányzó bevételek. A jövő év elejétől ugyanis

Magyarországon lesz a legalacsonyabb a társasági adókulcs az EU-ban,

a régiós versenytársainkhoz képest pedig kifejezetten nagy a különbség.

Kétszer is megdőlt az áramfelhasználási rekord

A héten kétszer is megdőlt az abszolút áramfelhasználási rekord Magyarországon: a Mavir Zrt. adatai alapján kedden a terhelés mértéke többször is túllépte a 6700 megawattórát, miközben a legutóbbi, 2012 február 9-én született csúcsfogyasztás 6384 megawattóra volt. Csütörtökön pedig már 6749 megawattot mértek, ami az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon.

Kiszámolhatja, hogy ráfizet-e a karácsonyi hitelekre

A karácsonykor népszerű „gyorskölcsönökhöz” kínált kényelmi szolgáltatások jelentős többletköltséggel járhatnak, figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. Az át nem gondolt hitelfelvételtől 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. A jegybank szerint

a fogyasztási hitelek törlesztése évekig is elnyúlhat, a nemfizetés pedig vagyontárgyak elvesztéséhez is vezethet.

Nem népszerű még itthon a pulykapénz

Itt az év utolsó hónapja, mindenki alig várja, hogy valamilyen bónuszjuttatással meglepje a munkáltatója, azonban Magyarországon tavaly a dolgozók mindössze 18 százaléka kapott pluszpénzt decemberben.

Nem éri meg az utolsó napokban karácsonyfát venni

A nagyvárosokban több fenyőt vásárolnak karácsonykor az utóbbi években, és az internetes értékesítés is növekszik. Ugyanakkor a termelők tapasztalata szerint, ha nem is jelentős a csökkenés, de évről évre kevesebb fenyőt tudnak eladni.

Kikapcsolási moratóriumot hirdetett az E.ON

Az E.ON csoport felfüggeszti a tartós számlatartozások miatti kikapcsolásokat az ünnepi időszak alatt, 2016. december 16-tól 2017. január 6-ig.

Fél évig nem lehet mobilon jegyet venni a MÁV-nál

Jogszabályi előírások miatt december 15-én éjféltől szünetel a mobilos vasútimenetjegy-váltás, közölte a MÁV. A vasúttársaság hozzátette, hogy november óta minden belföldi vonaton nyomtatás nélkül – okostelefonon, táblagépen vagy laptopon is – bemutathatók az elektronikusan megváltott vasúti jegyek, amelyek továbbra is 3 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók.

Ismét drágultak az üzemanyagok

Emelte 6-6 forinttal a benzin és a gázolaj árát pénteken a Mol. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 357 forintra,
  • a gázolajé 372 forintra nőtt.
A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

A héten szerdán is változott az üzemanyagok ára, akkor a benzin ára 5, a gázolajé pedig 4 forinttal emelkedett.

Kétszeresen fizetjük meg a válság előtti felelőtlen hitelezés árát

Súlyos árat fizet az ország a 2002–2008 közötti felelőtlen és rossz szerkezetű hitelezésért. Az MNB növekedési jelentése szerint igaz, hogy a banki kölcsönök a válság előtt 0,4–0,8 százalékos átmeneti és rövid távú növekedést jelentettek a gazdaságnak, ám ennek ára, hogy most évente 1,1-1,4 százalékot veszítünk el a növekedésből.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

Olaszország az új gyenge láncszem

A piacok nem siratják Matteo Renzi olasz kormányfőt, akinek politikai karrierjét megpecsételte a múlt vasárnapi népszavazás. A politikai bizonytalanság ráirányítja a figyelmet az olasz gazdaságra, főként a pénzügyi szektor gyenge pontjaira. Londoni elemzők szerint már 30 százaléknál kisebb az esélye, hogy Olaszország az euróövezet része marad.

Ha az olaszok otthagyják az euróövezetet, az szétzilálja az EU-t

Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az IFO német gazdaságkutató intézet elnöke egy interjúban. „Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből, mivel

– fogalmazott a müncheni egyetem intézetének vezetője.

Oroszország előnyt kovácsolt az uniós szankciókból

Idén jelentősen csökkent a kőolaj és a földgáz aránya az orosz exportban, a gazdaság egésze azonban már kevésbé érzi meg az uniós szankciókat, mint két évvel ezelőtt. Az ország részben importhelyettesítésre állt át, főleg a mezőgazdaságban, az autóiparban és a védelmi iparban. Oroszország átrendezte kereskedelmi kapcsolatait, és megerősítette az Eurázsiai Uniót, a Sanghaji Együttműködési Fórumot, valamint nyitott a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni övezetek felé.

Mindenki veszítene egy gazdasági háborúval

Az elmúlt napokban fokozódott a viszony Donald Trump megválasztott amerikai elnök és a kínai vezetés között, miután Trump felvette a kapcsolatot Tajvan elnökével, majd a Twitteren kemény szavakkal támadta a kínai kormányzatot. Mindazonáltal az elemzők szerint

valójában senki nem jönne ki jól egy esetleges gazdasági háborúból

az Egyesült Államok és Kína között.

Maga Putyin döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről

A Kreml szóvivője szerint nem fogják kompenzálni az orosz olajcégeket a kitermelés visszafogásáért. Az olajár minden 5 dolláros növekedése pótlólagos jövedelmet jelent az orosz költségvetésnek és a cégeknek is.

Újabb csontvázak estek ki a nagybankok szekrényéből

Nyolc évvel a pénzügyi válság után még mindig újabb banki visszaélések derülnek ki, az érintettek ráadásul olyan pénzintézetek, amelyeket más ügyekben már korábban is elmarasztaltak és dollármilliókra büntettek. Most az ezüstről derült ki, hogy – az arany árához hasonlóan – néhány nagybank egymással összejátszva mozgatta az árfolyamát.

A Facebook 2020-ban hagyja le az újságokat

A közösségi médiában elköltött reklámpénz nagyjából négy év múlva fogja megelőzni a papír alapú újságok hirdetési bevételeit.

A reklámpiacon is tarol a Facebook Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

A Facebooknak és (verseny-)társainak hirdetési bevételei évente 20 százalékkal nőnek. Ezzel az ütemmel 2019-re 50,2 milliárd dollárnál fognak járni, megközelítve az akkor mintegy 50,7 milliárdos újságos hirdetési piacot.

Michael Jordan pert nyert Kínában

Minden idők legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan pert nyert Kínában: a Qiaodan nevű kínai cég az amerikai szupersztár védjegyére erősen hajazó logót használt engedély nélkül. Ráadásul

már maga a cégnév is lopás,

hiszen az Jordan neve, csak kínaiul.

Lóval korrumpált a Samsung

Tovább gyűrűzik a dél-koreai korrupciós botrány, miután kiderült, hogy a dél-koreai elnök barátnőjének lánya egy lovat kapott a Samsungtól ajándékba.

Nyolc cég már elismerte, hogy különböző adományokkal támogatták az elnököt,

de azt tagadják, hogy ezért cserébe bármit is kértek volna.

A McDonald’s 2009 óta nem fizet társasági adót

Két nappal egy uniós adóvizsgálat bejelentése után

a McDonald's elmenekült a számára extra adókedvezményeket nyújtó Luxemburgból,

és Nagy-Britanniába helyezte át európai székhelyét. A nagyhercegségtől, amelyet ekkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke vezetett, olyan adókedvezményt kapott 2009-ben, hogy szinte egyáltalán nem kellett társasági adót fizetnie.