Az összes fizetőeszköz felét bevonja a venezuelai elnök

Horizontal
People line up to buy basic food and household items outside a supermarket in the poor neighborhood of Lidice, in Caracas, Venezuela on May 27, 2016. / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb inflációjával küszködő Venezuela lecseréli és kivonja a forgalomból a legnagyobb címletű bankjegyét, a 100 bolívarost. Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy ez segít majd megállítani csempészetet, valamint enyhít az élelmiszerhiányon is.
Vágólapra másolva!

Nicolas Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy a héten kivonják a forgalomból a legnagyobb címletű bankjegyet, amelyet a későbbiekben nagyobb címletűekkel pótolnak majd.

Az összes fizetőeszköz felét kivonják

A venezuelai jegybank adatai szerint novemberben 6 milliárd darab 100 bolívaros bankjegy volt forgalomban, ami az összes bankjegy és érme 48 százaléka, azaz majdnem fele. A Reuters tudósítása szerint

a hatóságok csütörtökön hat új bankjegyet és három új pénzérmét bocsátanak ki,

amelyek közül a legnagyobb címletű bolívar a 20 ezres lesz, amiért a venezuelai utcákon még így sem adnak majd 5 dollárt sem.

Alapvető élelmiszerekért állnak sorban egy venezuelai bolt előtt Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Ugyanis

a dél-amerikai állam rögzítette a bolívar árfolyamát a dollárhoz képest,

ami miatt fellendült az illegális pénzváltás: 2013 februárjától hivatalosan 6,284 bolívart ért egy amerikai dollár, majd idén márciustól már 9,975-öt. A feketepiacon azonban ennek többszörösét is elkérik – az utcán tavaly a hivatalos árfolyam tízszeresét is elkérték, míg jelenleg a hivatalos bolívarárfolyam körülbelül 400-szorosát kérik el egyetlen amerikai dollárért. Ez azt jelenti, hogy egy dollárért majdnem 4000 bolívar jár.

Állam a csőd szélén

Már szinte mérhetetlen a pénzromlás

Hivatalos adat nincsen a 2016-os inflációra, de sok közgazdász szerint három számjegyű lesz a pénzromlás: egyes elemzők szerint idén

az éves infláció mértéke meghaladhatja az 500 százalékot.

Ezek miatt már egy vacsora kifizetése is óriási nehézségekbe ütközhet, ha valaki készpénzzel szeretne fizetni, ugyanis

lassan szó szerint egy táskányi pénzre lesz szüksége a számla kiegyenlítéséhez.

Így egyre több bolt és vendéglátóegység törekszik arra, hogy vásárlóik, vendégeik lehetőleg inkább bankkártyával fizessenek.