Még hamarabb juthat hozzá lakástakarékban tartott pénzéhez

Lakás Ház Bérlés Kulcs Család Bérelj, ne vásárolj - Ezért éri meg a lakásbérlés
Vágólapra másolva!
Fontos változás jön a lakástakarékoknál: egy törvénymódosítás ugyanis a jövőben 2 hónapra rövidíti a kifizetést megelőző, úgynevezett kiutalási időszakot. Így az amúgy is magas, akár 12-13 százalékos hozamot biztosító lakástakarékok még vonzóbbá válhatnak.
Vágólapra másolva!

Egy új, december elején megjelent törvénymódosításnak köszönhetően 2017 júliusától az eddiginél jobb feltételekkel lehet majd lakástakarék-szerződéseket kötni. A változás lényege, hogy az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról. "Bár elsőre technikainak tűnhet a módosítás, de a gyakorlatban fontos lesz, mivel a lakástakarékkal rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz, és a megtakarítás hozama is emelkedhet" – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

A lakástakarék-szerződések esetében a minimum közel

4 éves és legfeljebb 10 éves megtakarítási időszakot követi a kiutalási időszak.

Ebben az időszakban az adott lakás-takarékpénztár többek között meghatározza az addigi befizetésekből, az állami támogatásból és a betéti kamatokból felhalmozott összeget. Ezzel párhuzamosan a takarékoskodó dönthet arról, hogy felhasználja-e az összeget, igényel-e kölcsönt, vagy meghosszabbítja a szerződését.

Ha a felhasználás mellett dönt, akkor a kiutalási időszak végén technikailag lezárul a szerződés, ezt követően történhet meg a kifizetés.

az érintetteknek, akik emiatt a mostaninál rövidebb idő alatt fordíthatják a megtakarítást lakásberuházásra – mondta Gergely Péter.

Érdemes a 20 ezer forintos konstrukciót választani Forrás: Thinkstock

A lakástakarék-szerződések azért kedvezőek, mert biztonságosak, ráadásul az akár két számjegyű, 12-13 százalékos hozamuk miatt a kockázatosabb, például részvénypiaci befektetésekkel is versenyre kelnek. Fontos azonban, hogy a lakástakarékkal felhalmozott összeg csak lakáscélra, például lakáshitel-törlesztésre, lakásfelújításra és lakáskorszerűsítésre használható fel. A kifizetést csak abban az esetben érdemes elfogadniuk a szerződőknek, ha a megtakarítást lakáscélra tudják fordítani.

A lakástakarékok esetében egyébként érdemes

a havonta 20 ezer forintos befizetéssel takarékoskodni,

így maximalizálható ugyanis az állami támogatás. A BankRáció.hu szerint a lakástakarék-szerződések még népszerűbbek lehetnek a mostani módosítás miatt, hosszabb távon pedig segíthetik a megtakarítási, lakáshitelezési piac fejlődését is.