A Goldman Sachstól jön Trump gazdasági tanácsadóinak vezetője

TOPSHOTS Horizontal
US President-elect Donald Trump speaks at the Crown Coliseum in Fayetteville, North Carolina on December 6, 2016 during his USA Thank You Tour. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Közben bejelentették, hogy Rex Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli a külügyminiszteri posztra Donald Trump megválasztott amerikai elnök. És bár Trump korábban Hillary Clintont vádolta azzal, hogy a Wall Street irányítja, most mégis a Wall Street legbefolyásosabb bankjának egyik vezetőjét, Gary Cohnt bízta meg, hogy vezesse a Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsadó Testületét. A Bill Clinton elnöksége alatt felállított fórumnak a szintén a Goldman Sachstól érkezett Steven Mnuchin leendő pénzügyminiszterrel kell majd együttműködnie.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkások fizetésének emelése és a külföldre költözött amerikai nagyvállalatok hazacsábítása lesz Donald Trump megválasztott amerikai elnök Nemzeti Gazdasági Tanácsadó Testületének vezetői posztjára jelölt Gary Cohn új célja.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A Goldman Sachs befektetési részlegének eddigi vezetője mindezt azután nyilatkozta, hogy Donald Trump hivatalosan is az elnöki gazdasági tanácsadók első emberévé jelölte.

Cohn egyébként 26 évet töltött el a Wall Street legbefolyásosabb bankjánál, a Financial Times szerint vérbeli kereskedő, aki a pénzügyi válság nehéz éveit is sikeresen átvészelte,

és a bank ügyvezető igazgatójának betegsége idején több pozíciót is sikerrel látott el párhuzamosan.

Gary Cohn, a Goldman Sachs bankára Forrás: AFP/2015 Getty Images/Anna Webber

Cohn kelet-európai családból származik, vagyonát több mint 200 millió dollárra becsülik, és

évi 22 millió dolláros állását cseréli fel, hogy a Trump-kabinet munkáját segítse.

Cohn immár a harmadik Goldman Sachs-múlttal rendelkező személy, aki kulcsfontosságú posztot kap Donald Trumptól, és korábbi lapértesülések még azt sem zárták ki, hogy ő lehet a Fed következő elnöke is. A leendő pénzügyminiszter, Steven Mnuchin és Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója is a Wall Street legnagyobb bankjától érkezett.

Steven Mnuchin leendő pénzügyminiszter Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Mnuchin korábban többek között Soros György üzletemberrel is közös spekulatív alapot működtetett.


A jelöltekkel kapcsolatban több sajtóorgánum is Trump egy februári kijelentésére hívta fel a figyelmet, miszerint „ismeri a Goldman Sachsnál dolgozó fiúkat, akik teljes kontroll alatt tartják Ted Cruzt (Trump korábbi kihívóját) és Hillary Clintont”.