Megint egy rémisztő adat a nyugdíjról

Család, Te miből tartod majd el a szüleidet? Indul a kötelező szülőtartás! idős néni hölgy nyugdíj pénz
Vágólapra másolva!
A hazai lakosság alig több mint a fele takarít meg kisebb-nagyobb rendszerességgel. A megkérdezettek 22 százaléka rendszeresen, további 30 százalék esetenként, a ténylegesen megtakarítók elsősorban a 30–49 év közötti korosztályok gazdaságilag aktív tagjai közül kerülnek ki, írja a Századvég Alapítvány a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából készített, nyugdíjbiztosításokról szóló kutatása.
Vágólapra másolva!

A rendszeres vagy eseti megtakarítással rendelkezők

alig 34 százaléka gondolkodik öt évnél hosszabb időtávra,

negyedük azonban egy évnél sem lát előbbre. Ha a megtakarítások célját tekintjük, rendkívül alacsony, alig

hat százalék azoknak az aránya, akik rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással.

A többség inkább a mindennapokat érintő, kevésbé távoli célok érdekében tesz félre jövedelméből. A megtakarításra képes korosztályok közül elsősorban a harmincas, városi, felsőfokú végzettséggel rendelkezőkben a legnagyobb a hajlandóság arra, hogy nyugdíj-előtakarékosságban gondolkozzanak.

Sokan nem bíznak az állami nyugdíjban

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók

66 százalék pedig – ennek ellenére – az államtól reméli nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát. A nyugdíjbiztosítás iránt érdeklődők 52 százaléka 5–20 ezer forint közötti összeget lenne hajlandó havonta nyugdíjcélra félretenni, és átlagosan 150 ezer forintos havi járadék mellett tudná fenntartani jelenlegi életszínvonalát a nyugdíjazása után is.

A nyugdíjcélú megtakarításokhoz csak nyugdíjasként lehet hozzáférni Forrás: Dreamstime

Az immár két éve állami támogatást is élvező nyugdíjbiztosítások megjelenése komoly előrelépést jelenthet ebben a tekintetben is – jelentette ki Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Azzal, hogy a jogszabály rögzíti, hogy

a nyugdíjcélú megtakarítások csak a nyugdíjba menetelkor hozzáférhetők,

elősegíti a lakosság hosszabb távra történő öngondoskodását is – tette hozzá.

A nyugdíjbiztosítások az elmúlt két év alatt komoly növekedést könyvelhettek el, a szerződések darabszáma év végére megközelítheti a 200 ezret – jelentette ki a Mabisz főtitkára.