Átvették a vezetést az érintéses bankkártyák

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Az összes vásárlási tranzakció több mint fele érintéses bankkártyával történik Magyarországon – derült ki a jegybank legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

2016 harmadik negyedévében átlépte a 9 millió darabos határt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma. Ebből 7,6 millió darab betéti, 1,4 millió pedig hitelkártya volt – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Tovább bővült az érintőkártyák (PayPass) száma, így

a hazai bankkártyák több mint 60 százaléka alkalmas érintéses fizetésre.

Jelentősen nőtt a kártyás fizetési forgalom, július és szeptember között több mint 172 millió tranzakció történt 869 milliárd forint értékben. A darabszámot nézve ez csaknem 20 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest, értékben pedig 23 százalékos a növekedés.

A tranzakciók 53 százaléka érintéses kártyával történik Forrás: MTI/Földi Imre

Egy év alatt az érintéses fizetések aránya tovább nőtt, darabszámuk kétszeresére (67,8 millió), a vásárlások összértéke pedig két és félszeresére (323 milliárd forint) ugrott. Ezzel együtt

a hagyományos tranzakciók száma és értéke is csökkent,

ezáltal a teljes vásárlási forgalom (beleértve az internetest is) darabszámban 53 százaléka érintéssel történt.

Értékben ez a hányad jóval alacsonyabb, 37 százalék, ugyanis a paypassos fizetések átlagértéke továbbra is lényegesen alacsonyabb a hagyományos tranzakciókénál: 4769, illetve 9034 forint.

Az érintőkártyák gyakoribb használatában minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy mostanra

a mintegy 108 ezer POS terminál háromnegyede kezeli a paypassos kártyákat.

Az ilyen terminálok aránya csaknem 9 százalékkal bővült a harmadik negyedévben.

Bankkártyát jelenleg csaknem 8200 internetes áruház fogad el. Érdekes, hogy 2015 végén ennél több, 8320 internetes boltban lehetett kártyával fizetni, 2016 első fél évére pedig ez a szám megközelítette a 9900-at, majd hirtelen visszaesés történt. A kimondottan internetes vásárlásra kitalált virtuális kártyákból csaknem 690 ezer volt Magyarországon.

Az internetes vásárlások bővülése folytatódott,

darabszámban 37, értékben pedig 41 százalékos volt az emelkedés. Ugyanakkor az összesen 81 milliárd forint értékű, 7,5 millió tranzakció a teljes vásárlási forgalomnak csupán 9, illetve 6 százalékát tesz ki.