Minden negyedik gyerek szegénységben él

Arló Minden gyerek lakjon jól Roma Cigány Gyermegéhezés Gyermekszegénység Arló Minden gyerek lakjon jól Cigány Gyermegéhezés Gyermekszegénység Arló, Hunyadi János utcai romák, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítvány által kaptak segélycsomagokat
Arló, Hunyadi János utcai romák, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítvány által kaptak segélycsomagokat
Vágólapra másolva!
2014-ben országosan legalább 36-54 ezer olyan gyerek volt, aki feltételezhetően rendszeresen nem jutott elegendő élelemhez, az időszakosan éhezők száma pedig mintegy 200 ezer körülire tehető. A Magyar Tudományos Akadémai gyermekszegénység elleni programját a rendszerváltás utáni növekvő szegénység, különösen a gyermekek szegénységének és esélyegyenlőtlenségének növekedése hívta életre. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon minden negyedik gyermek jövedelmi szegénységben él, ami nemcsak európai összehasonlításban, de a posztszocialista országok között is magasnak számít. Különösen aggasztó, hogy a szegény háztartásokban élő gyerekek közel kétharmada tartósan szegény - írja az MTA tanulmánya.

A gyermekszegénységi ráta alakulása (%) Forrás: MTA

A gyermekszegénység a leghátrányosabb helyzetű térségekben koncentráltan jelentkezik, ahol a társadalmi hátrányok kiegyenlítését a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés területi egyenlőtlenségei is nehezítik. A Gyerekesély program kistérségeiben készült, 12 ezer gyerekre kiterjedő kérdőíves felmérés számos területen mutatott rá a problémákra. Az ezeket mérsékelni képes szolgáltatások ugyanakkor igen hiányosak - írja a Husz Ildikó szociológus a tanulmányban.

Az MTA kutatása szerint 2014-ben 36-54 ezer olyan gyerek volt, aki rendszeresen éhezett Fotó: Polyak Attila - Origo

A program munkatársai a mentortevékenységek során sok esetben tapasztalták a szélsőséges nyomor jeleit, például a gyermekek elégtelen táplálkozását, ami a nyári szünetre különösen jellemző.

A felmérésből kiderült, hogy

2014-ben országosan legalább 36-54 ezer olyan gyerek volt,

aki feltételezhetően rendszeresen nem jut elegendő élelemhez, az időszakosan éhezők száma pedig mintegy 200 ezer fő.

A probléma súlyát felismerve, az Országgyűlés módosította a gyermekvédelmi törvényt, így 2016-tól már minden önkormányzat számára kötelező a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosítása.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Tavaly az akadémiai közösség tagjai is összefogtak és egy jótékonysági gyűjtés keretében

17 millió forintot adtak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak,

akik a leginkább rászorulóknak juttatták el az adományt.

Idén újraindult a gyerekesély program. Az MTA Gyerekesély-kutató Csoport feladata kutatások, adatbázisok létrehozása, folyamatosan biztosítva a tevékenységek nyilvánosságát, bemutatva a magyarországi gyerekszegénység helyzetét.