Annyi a csomag, hogy a webáruházak is meglepődtek

Black Friday  fekete péntek bevásárlás árleszállítás
A shopper carries Disney's 'Frozen' dolls sets as she walks through the Trafford Centre shopping mall past retailers offering 'Black Friday' discounts in Manchester, northern England on November 27, 2015. Black Friday, is a sales offer originating from the US where retailers slash prices on the day after the Thanksgiving holiday. AFP PHOTO / OLI SCARFF / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Az idei Black Friday óta az Extreme Digital is tapasztal fennakadásokat, de nem csak a Magyar Posta szolgáltatásaiban, hanem a futárszolgálatoknál is. A hazai futárcégek arra számítottak, hogy az online rendelések tavalyhoz képest 15-20 százalékkal lesznek magasabbak, ehhez képest mintegy 40 százalékkal nőttek, ez okozza a fennakadásokat.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi időszakban a szokásos csomagmennyiség akár kétszeresét is kezeli naponta a cég, tavaly novemberi forgalomhoz képest

idén 30 százalékkal több csomagot kézbesítettek.

Míg egy átlagos napon a rendelések nagyjából 1-2 százalékával kapcsolatban merül fel probléma, a mostani karácsonyi szezonban a

Az Extreme Digital belső statisztikái azt mutatják, hogy a csomagok több mint 90 százaléka rendben megérkezik, ráadásul az idén szerencsés a helyzet, mivel aranyvasárnap és szenteste között öt nap áll rendelkezésre a vásárlásra.

Vannak fennakadások, de kezelik

Magyar Posta egyébként cáfolta, hogy a szerződéses ügyfelei közül többen szerződést bontottak volna a céggel, mert voltak esetleg fennakadások a szolgáltatásokban. A Magyar Postának - hasonlóan az összes többi logisztikai szolgáltatóhoz - az év végi küldeményforgalom extra terhelést jelent, ugyanakkor határozottan cáfolják, hogy akár a csomaglogisztikában, akár a levélkézbesítésben zavar lenne - közölte a Posta.

Az Extreme Digital tapasztalatai szerint leginkább a nagyméretű termékek, például hűtőgépek és mosógépek kiszállítását érinti a késedelmes kiszállítás.

Ilyen terméket idén karácsonyra mindenképp olyan online áruházból érdemes rendelni, amely saját raktárkészlettel dolgozik, mivel ha a termék neve mellett "külső raktárból" vagy hasonló szerepel, akkor az adott árut először az online bolt raktárába szállítják, és csak onnan a megrendelőhöz, ami jelentősen növeli a késedelmes kiszállítás kockázatát.

Forrás: AFP/Oli Scarff

A tavalyi karácsonyhoz képest

nagyjából 15 százalékkal nőtt a rendelések száma az Extreme Digitalnál.

Ez jelentős növekedés, hiszen ebben a szezonban naponta tízezres nagyságrendű megrendelést kell feldolgozni, ami a háromszorosa egy tipikus napi forgalomnak. A legnagyobb online forgalmat az Extreme Digital az 50. héten vagyis a múlt héten bonyolította.

A karácsonyi szezonban sokan vásárolnak mosógépet, hűtőgépet és egyre többen vesznek szárítógépet is. Az okostelefon is népszerű még a tavaly karácsonyhoz képest is 40 százalékkal emelkedtek az eladások.