Sokat spóroltunk az eltörölt eljárási díjakkal

Kovács Zoltán államtitkár beszél felszólal Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. október 26. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára felszólal a közigazgatási bürokráciacsökkentést érintő egyes törvények módosításáról folytatott általános vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Idén mintegy 12 milliárd forint marad a lakosságnál az állami eljárások egyszerűsítése és több eljárás díjának megszűntetése eredményeként – jelentette be Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. A kormány- és járási hivatalokban jelentős, átlagosan 30 százalékos béremelés volt: a legkisebb emelést a vezetők, a legtöbbet a középfokú végzettségűek és az ügykezelők kapják. Idén júliusban már volt egy béremelés a járási hivatalokban.
Vágólapra másolva!

A legtöbb pénzt a következő okmányok ingyenessé tételével kapcsolatosan spórolták meg a magánszemélyek:

  • a személyi igazolványok,
  • a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása,
  • a lakcímkártyák,
  • az erkölcsi bizonyítvány kiadása,
  • a tulajdonjog és a haszonélvezeti jog bejegyzése, a felsősoktatási felvételi eljárás,
  • az egyszerű bejelentéshez kötött építési engedély.

A vállalkozások esetében a legtöbb megtakarítást

  • az egyéni vállalkozói igazolványok kiadása,
  • mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványok,
  • közzétételi díj (cégek éves számviteli beszámolójának közzététele)
  • az adóhatósági igazolások ingyenessé tétele jelentette.

Mint ismeretes, a közigazgatási rezsicsökkentő törvényekkel több mint húsz hatósági eljárás díját szüntették meg 2015-ben. Az ingyenessé tett eljárásokból 14 a magánszemélyek, hét pedig a vállalkozások terheit mérsékelte.

A vállalkozásokat érintően a díjmentessé tett eljárásokból idén közel 800 ezer eljárás indult, amely hozzávetőleg két milliárd forint megtakarítást jelentett a vállalakozóknak.


A magánszemélyeket illetően eddig közel négy millió eljárás indult, mely körülbelül tíz milliárd forint megtakarítást jelen idén az állampolgároknak, vagyis összesen

mintegy 12 milliárd forint marad idén a lakosságnál.


A tervek szerint új jogszabály-módosításokkal 2017. március 1-jétől

újabb hatósági eljárások díját szüntetik meg: 15 magánszemélyek, öt pedig a vállalkozások terheit csökkentené.

Ez a vállalkozásoknak előreláthatólag 1,2 milliárd forint megtakarítást jelenthet, a magánszemélyeknek pedig hozzávetőlegesen 380 millió forintot.

Mint Kovács Zoltán elmondta, az állami rezsicsökkentés következő fejezetéről szóló javaslatot már benyújtották a parlament elé, és ha jövőre az Országgyűlés elfogadja azt, újabb mintegy kétmilliárd forintos megtakarítás lesz elérhető.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban a kormányablakokban lakossági véleményfelmérés volt arról, hogy mely ügyekben szeretnének egyszerűsítést az állampolgárok. Kovács Zoltán kiemelte: tavaly 390 ezren, idén pedig 250 ezren töltötték ki önkéntesen a kérdőíveket, és az állampolgárok javaslatai visszaköszönnek a jogszabályalkotásban.

A konzultáció alapján a legtöbb javaslat a a gépjármű-fenntartással, az ingatlan-nyilvántartással, a személyi okmányok kiadásával kapcsolatban érkezett.

A vállalkozások terheit érintő kérdőíven a legtöbben a cégeljárásokkal, az adóigazgatással és a foglalkoztatási adminisztráció csökkentését kérték. Az engedélyköteles tevékenységekkel kapcsolatban a legtöbben az építésügyi és az új vállalkozás létesítésével kapcsolatos eljárások egyszerűsítésére tettek javaslatot.

Béremelés a kormány- és járási hivatalokban

Kovács Zoltán bejelentette: 2017. január 1-jétől béremelés lesz a kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál, akiknek átlagosan 30 százalékkal nő a fizetésük.


A járási hivatalokban dolgozó mintegy 17 ezer tisztviselő, akiknek a bére bruttó 129.000 forint, átlagosan több mint 50 százalékos a béremelést kapnak.

Kérdésre közölte: az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a béremelésről, a bérek eltérítéséről, és eddig csak a nagyon kis településeken nem került sor erre, a városokban általában már megtörtént. A polgármesterek bérét pedig most rendezték - tette hozzá.