Egyre nőnek a társadalmi különbségek Amerikában

USA társadalmi egyenlőtlenségek New York City gazdag kilátás panoráma
NEW YORK, NY - JULY 14: A general view of the New York City skyline during the New Era Men's Fashion Week Cocktail Party at NoMo on July 11, 2016 in New York City. (Photo by Bennett Raglin/Getty Images for New Era)
Vágólapra másolva!
Hiába hagyta maga mögött a 2008–2009-es gazdasági válságot az USA, a jövedelmi különbségek nemcsak a válság alatt, hanem azóta is tovább mélyültek. A legszegényebb tíz százalék keresete jelentősen elmarad a válság előtti szinttől, miközben a felső tíz százalék már elérte azt a színvonalat. A jövedelmi egyenlőtlenségek ilyen mértékű torzulását utoljára az 1929–33-as gazdasági válság idején lehetett látni. A Donald Trump kampányában szereplő elitellenesség ezért is hullott jó táptalajra.
Vágólapra másolva!

A felhők elvonultak a gazdaság feje fölül, visszakúsztak a részvényárfolyamok, történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség, és a növekedés évek óta stabilnak mondható, ennek ellenére

a válság utáni évek még aránytalanabbá tették a társadalmi különbségeket az USA-ban.

Ráadásul a kilábalás évei alatt tovább mélyült a jövedelmi szakadék az amúgy is a világ egyik legegyenlőtlenebb társadalmának számító Egyesült Államokban.

Míg az alsó tíz százalék jövedelme mindössze 1,6 százalékkal emelkedett 2010 és 2014 között, a felső tíz százalék esetében ez a növekedés 5,6 százalék volt,

derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adataiból.
A fejlett országokban a válság ideje alatt – 2007-től 2010-ig – a legszegényebb tíz százalék bevételei 16 százalékkal estek vissza, miközben a leggazdagabb tíz százalék esetében csak négy százalék volt a veszteség.

Vagyis a jövedelmi egyenlőtlenségeken csak tovább rontott a recesszió utáni gazdasági fellendülés, és a 2010 óta eltelt időszak még jobban eltorzította a jövedelmi viszonyokat. Az eredmény döbbenetes:

a válság előtti évhez képest a társadalom alsó tizedének jövedelme ma még mindig 14 százalékkal kevesebb, miközben a felső tized már visszatért a 2007-es szintre.

Elemzők szerint éppen ezért az elitellenesség és a munkából való megélhetés, illetve a munkahelyteremtés hangsúlyozása jó programpontnak bizonyult Donald Trump kampányában.

A számok mindenesetre Thomas Piketty francia közgazdászt igazolják, aki 2013-ban megjelent, a Tőke a 21. században című, a közgazdászok körében nagy vitákat kiváltó könyvében kimutatta, hogy

amíg a tőkével szerezhető jövedelem huzamosabb ideig felülmúlja a munkával szerezhető jövedelmet, annak szükségszerűen az egyenlőtlenségek kiéleződése az eredménye.

Mindez hatványozottan igaz az amerikai társadalomra, ahol ma a legigazságtalanabbak a jövedelmi viszonyok a fejlett országok körében.

Az Egyesült Államokban a társadalom leggazdagabb és a legszegényebb húsz százalékának jövedelme között ma kilencszeres a különbség az OECD adatai szerint.

Az amerikai egyenlőtlenség az észak-európai államokkal összevetve még szembetűnőbb: Norvégia, Izland és Dánia esetében az alsó és a felső 20 százalék közötti jövedelmi eltérés csak 3,5 százalékos.

Koldus New Yorkban Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Spencer Platt

A Pénzügyi Szemlében a témáról megjelent egy részletes összeállítás, amely az 1980 és 2015 közötti időszakban lezajlott jövedelmi átrendeződést vizsgálja.

Eszerint az amerikai társadalmi olló szétnyílása az elmúlt 35 év alatt drámai méreteket öltött:

míg 1980-ban a lakosság 90 százalékának jövedelme az összjövedelem kétharmadát tette ki, addig ez az arány tavaly már csak 53 százalék volt.

New York-i kilátás egy luxuslakásból Forrás: Getty Images for New Era/2016 Getty Images/Bennett Raglin

Eközben a leggazdagabb egy százalék 6 százalékról 18 százalékra tudta növelni a jövedelmét.

Ilyen óriási társadalmi különbségeket utoljára az 1929–33-as nagy gazdasági válság idején lehetett tapasztalni az USA-ban,

ám akkor a válság elmúltával az egyenlőtlenségek folyamatosan csökkentek, és gyors visszarendeződés következett be.

Most azonban nem ez a helyzet. A recesszió szükségszerűen kiélezte a jövedelmi ellentéteket, mivel az alsóbb rétegek bevételei jelentősen visszaestek.

A 99 centes boltban nem a felső egy százalék vásárol Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Spencer Platt

A recesszió azonban már hat éve véget ért, ennek ellenére a jövedelmi különbségek tovább mélyülnek. Ennek egyik oka a már említett Piketty-jelenség, vagyis az, hogy

ha a tőkével szerezhető jövedelem jóval felülmúlja a munkával szerezhető jövedelmet, illetve a GDP-növekedést, az szükségszerűen tőkekoncentrációhoz, vagyis az egyenlőtlenségek fokozódásához vezet.

Thomas Piketty francia közgazdász Forrás: AFP/Loic Venance

Mindezt alátámasztja, hogy az USA-ban az egyenlőtlenség az 1970-es évek végén volt a legkisebb, azóta folyamatos, de nem egyenletes növekedést láthatunk. A 2000-es évek elejétől pedig nagyon felgyorsult a felső egy százalék és a társadalom többi része közötti jövedelemeloszlás torzulása, és ez a tendencia töretlennek tűnik.

A válság előtti pénzügyi buborék kialakulásakor, illetve a tőkének kedvező monetáris környezet idején a jövedelmi különbségek még „okkal” lódulhattak meg,

a recesszió elmúltával azonban a jövedelmi olló tovább nyílik, annak ellenére, hogy a tőkével szerezhető jövedelmekre elvileg a rekordalacsony kamatszintek évek óta fékezően hatnak.

Az amerikai Fed 2008 óta gyakorlatilag nulla százalék körüli szinten tartotta az alapkamatot, amelyet csak most, december közepén emeltek 0,5-0,75 százalékra.

Az igazságtalanság tehát ma már kódolva van a rendszerben: a munkával szerezhető jövedelmek továbbra is sokkal lassabban növekednek, mint a tőkével szerezhetőek, ezért nő az egyenlőtlenség, ahogy ezt az OECD adatai is mutatják.

Mindez Thomas Piketty közgazdász azon tételét is igazolja, miszerint

a válság utáni gazdasági kilábalás a spekuláció felé tolja a tőkét.

Thomas Piketty A tőke a 21. században című könyve Forrás: MTI/Kovács Tamás

A gazdasági válsággal a leggazdagabbak jártak jól, de ez hatványozottan volt igaz az Egyesült Államokra. A társadalmi egyenlőtlenségek itt közel ötven százalékkal nőttek az 1970-es évektől napjainkig, míg Európa gazdagabb felében „csak” harminc százalék volt a változás mértéke.

A Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) a társadalmi egyenlőtlenségről megjelentetett összeállítása szerint

ma a legigazságtalanabb társadalom Chilében, Mexikóban, Törökországban, az Egyesült Államokban és Izraelben létezik.

Ezekben az országokban mérhető a legnagyobb a különbség a felső egytized és az alsó egytized között. A legkisebb különbségeket Dániában, Szlovéniában, Szlovákiában és Norvégiában mérték.