Van víziója Kínáról a leendő amerikai kereskedelmi miniszternek

Donald Trump USA elnök amerika
US President-elect Donald Trump speaks to reporters at Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida where he is taking meetings on December 21, 2016. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
A "Kína okozta halál" című könyvéről ismert Peter Navarro világhírű közgazdászt jelölte tegnap kereskedelmi miniszternek Donald Trump megválasztott amerikai elnök, erről írt a BBC. A 67 éves közgazdászról azt mondta Trump, hogy azért is jelöli miniszternek, mert van saját víziója, elképzelése a kínai kapcsolatokról.
Vágólapra másolva!

Peter Navarro közgazdász a Kínával folytatott kereskedelem romboló hatásáról alkotott véleményét eddig sem rejtette véka alá, és a kereskedelmi feltételek gyökeres átalakítását szeretné. A jelölt a Kaliforniai Egyetem professzora, és saját bevallása szerint


A közgazdász szerint amennyiben az eddigi feltételeken nem változtatnak, akkor folytatódik az amerikai ipar felőrlése, a bérek 15 éve tartó stagnálása, és az, hogy 25 millió amerikai nem tud rendes fizetésért munkát találni.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Forrás: AFP/Jim Watson

Eddig két könyvet is írt a témában, melyek címe is beszédes: „Az eljövendő kínai háborúk", valamint a „Kína okozta halál".

Navarro tanácsadóként végig segítette Donald Trump kampányát, amelynek egyik fő pontja a korábbi szabadkereskedelmi egyezmények felülvizsgálata. Navarro a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetről megkötött, de még nem ratifikált szerződést (TPP) is felmondaná, és újratárgyalná az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) feltételeit, mert szerinte a mexikói import káros hatással van az amerikai iparra.

A BBC reggeli gazdasági hírblokkja kiemelte, hogy

Navarro eddigi nyilatkozatai alapján nem fél nekimenni Kínának, mert szerinte Peking sokkal többet veszíthet egy amerikai-kínai kereskedelmi háborúval, ugyanis sokkal jobban függ az USA-ba irányuló exporttól, mint fordítva.


A "Kína okozta halál" című könyvét egyébként a miniszterjelölt megfilmesítette, a narrátor Martin Sheen színész, akire már többször osztották filmekben az amerikai elnök szerepét. És ő volt a főszereplője - Marlon Brando mellett - Coppola klasszikus remekművének, az Apokalipszis, most című drámának.

Beszédes, hogy a dokumentumfilmben olyan kép is szerepel, amelyen a kínai zászlót késsel tépik le az amerikairól, miközben vér folyik. A filmben Navarro kiemeli, hogy

amióta 2001-ben Kína belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe, 57 ezer amerikai gyár tűnt el, és 25 millió amerikai nem talál tisztességes bért fizető munkahelyet.

Elemzők szeint azonban nem biztos, hogy sokáig tart a harcias hangulat.

Kína ugyanis Japánnal együtt az USA legnagyobb hitelezője, és a gazdasági kapcsolatok már annyira összefonódtak, hogy Amerikának is sok lenne a vesztenivalója, ha nagyon összeveszne legnagyobb vetélytársával.

A republikánusok közül pedig többen elégedetlenek Rex Tillerson külügyminiszteri posztra jelölésével, John McCain korábbi elnökjelölt például jelezte, hogy annak orosz kapcsolata miatt "nem feltétlenül fogja támogatni", hogy a szenátus jóváhagyja a miniszteri kinevezését. Az viszont elképzelhetetlen, hogy ne szavaznák meg.

Rex Tillerson, az Exxon Mobil vezetője lenne az új külügyminiszter Forrás: AFP/Eric Piermont

Az MTI-nek nyilatkozó Ugrósdy Márton szakértő a kormány leendő összetételéről azt mondta: lehet bánkódni, amiért nem szakértők kerülnek a miniszteri székekbe, viszont az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elnökkel ápolt kapcsolat igen fontos, ha a minisztériumok el is akarnak érni valamit.

- tette hozzá. A szakértő szerint az, hogy a megválasztott elnök megbízik a jelöltjeiben, azt vetíti előre, hogy a kormányzás érdemi részét, a szakpolitikát inkább a minisztériumokra támaszkodva fogja végrehajtani, "nem pedig a saját ötleteléseiből születnek meg a döntések, amelyek meghatározzák az Egyesült Államok jövőjét".

Donald Trump múlt kedden hozta nyilvánosságra, hogy

Rex Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli leendő kormánya külügyminiszterének.

Az évi 270 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő vállalatot több mint tíz éve vezető Tillerson

közismerten szoros kapcsolatban áll Oroszországgal, 2013-ban az orosz Barátság Rendje elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai együttműködésért Vlagyimir Putyintól.