Varga: Az euró bevezetése rajtunk múlik

Varga Mihály ARCKIFEJEZÉS FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré mosolyog politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY
Pozsony, 2016. szeptember 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai uniós (EU) tagállamok pénzügyminisztereinek informális találkozóján tartott sajtótájékoztatóján a pozsonyi Vigadó épületében 2016. szeptember 10-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A 310–315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az államadósság csökkenését, nincs szükség bűvésztrükkre – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály azt mondta, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 5 éve folyamatosan csökken, és egyre közelebb kerül az optimálisnak tekintett 60 százalékhoz.

Jöhetnek a panda kötvények

Az adósságfinanszírozás miatt jelentősebb devizakötvény-kibocsátást nem terveznek, de a lehetőségét nem szabad kizárni, hiszen kedvező a hozamkörnyezet. Emlékeztetett, hogy tavasszal a kínai offshore piacra – Hongkong, Szingapúr – lépett be Magyarország, decemberben pedig újabb befektetői találkozóra került sor. "A későbbiekben ez alapján felmérhető, hogy az onshore piacon mekkora a fogadókészség egy pandakötvény kibocsátására.

Ha jók a visszajelzések, és kedvezőek a piaci feltételek, akkor jövőre jöhet a konkrét kibocsátás"

– fogalmazott. (Pandakötvény az a kínai renminbiben denominált kötvény, melyet nem kínai szervezetek bocsátanak ki a kínai hitelpiacokon.)

Még veszítenénk, ha bevezetnénk az eurót

Az eurózónához való csatlakozást illető kérdésre Varga Mihály úgy reagált, hogy ma többet veszítenénk a csatlakozással, mint amennyit nyernénk, ugyanakkor ha a régiónkból további országok lépnek be az övezetbe, abból Magyarország nem maradhat ki. Hangsúlyozta: a gazdaságpolitikának csak következménye a közös valuta, nem célja.

Varga MIhály szerint, ha a régiónkból további országok lépnek be az eurózónába, abból Magyarország nem maradhat ki Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Elvileg most is képesek lennénk az euró bevezetésére, csak egy feltételt nem teljesítünk, az árfolyam rögzítését, ami tudatos gazdasági döntés,

– mondta.

A bérmegállapodással kapcsolatban hangsúlyozta:

A megállapodás egyszerre tesz eleget a béremelésnek és a versenyképesség javításának – tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Budapest Bank értékesítésére a jövő év első felében kerülhet sor. A bank iránt többen – már itt lévő és újonnan a magyar piacra lépő szereplők is – érdeklődnek, ám egyelőre nem akarják megadni érte azt a nagyjából 700 millió dollárt, amennyibe az államnak került.

Állami bázisú hadiiparban gondolkodnak

Varga Mihály a hadiipar tervezett talpra állításával kapcsolatban úgy vélte,

rendelkezni kell védelmi képességgel,

hiszen "itt a migrációs nyomás, és felelős román politikusok is a Tiszáig nyúló Romániáról beszélnek".

A miniszter közlése szerint állami bázisú hadiiparban gondolkodnak, és reális lehetőségnek nevezte a páncélozott harci járművek összeszerelését, ami nem kíván vállalhatatlanul nagy tőkebefektetést, és megvan hozzá a szakmai és ipari tapasztalat.