Hajdú-Bihar megyében is azonosították a madárinfluenza-vírust

Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi el
Szemle egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki.
Vágólapra másolva!
A hét elején Hajdú-Bihar megyében, egy Pród község közelében található libatelepen azonosították a Magyarországon eddig is megtalálható H5N8 madárinfluenza vírust, amely emberre továbbra sem jelent veszélyt - közölte Bognár Lajos országos főállatorvos.
Vágólapra másolva!

A fertőzött állományt, több mint 10 ezer állatot leölték, a telepet fertőtlenítették. A telep körül egy 3 és egy 10 kilométeres védő és megfigyelési zónát alakítottak ki.

A zónában található állattartó telepek állományát állatorvosok megvizsgálják, amennyiben probléma van, intézkednek – mondta a főállatorvos. A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását is az eset miatt.

Az érintett telepeken leölik az állatokat Forrás: MTI/Rosta Tibor

Minden állattartó 100 százalékos állami kártalanításra jogosult, ahol a hatóságnak madárinfluenza miatt intézkednie kell, és betartott minden állategészségügyi szabályt, különösen a zárt tartást.

A kártalanítást a járási hivatalok végzik közigazgatási eljárásban, a gazdálkodók 60 napon belül számíthatnak a fizetésre. A novemberi járványokhoz kapcsolódóan már az idén több mint egymilliárd forintnyi kártalanítást fizetnek ki - mondta.

A baromfi zártan tartásának kötelezettségét Hajdú-Bihar megyén kívül Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre terjesztették ki eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint.