A régióban nagyon drágák a magyar lakáshitelek

Nagy Márton
Budapest, 2016. november 24. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A lakáshitelek kamatfelára Magyarországon kétszer akkora, mint a régióban, amit csökkenteni kell, mondta Nagy Márton, a jegybank alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A lakáshitelek gyors felfutását az állami programok (csok) és az alacsony kamatok is támogatják, közölte Nagy Márton, aki szerint azonban figyelni kell arra, hogy a hitelezés egészséges szerkezetben valósuljon meg. Véleménye szerint kulcskérdés a kamatfelár mértéke, hiszen

ma a magyar lakáspiacon a hitelfelár öt százalékpont körüli, ami kétszer akkora, mint a régióban,

és ezt csökkenteni kell.

Versenyre van szükség

A kamatfelárak leszorításához szükséges a bankok közötti árverseny növelése, ehhez a termékek összehasonlíthatóságának javítására, a bankváltás ösztönzésére, így a hitelkiváltás magas költségeinek, időigényének mérséklésére és adminisztratív korlátok lebontására van szükség, fűzte hozzá.

Az alelnök beszélt arról is, hogy

2016 második felében a háztartási szektor nettó hitelfelvevővé vált,

viszont összességében idén még csökkenhet a hitelállomány. „2017-ben már egy százalék feletti növekedést várunk, 2018-ban pedig a bővülés dinamikája az öt százalékot is elérheti” – mondta a jegybanki alelnök.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Forrás: MTI/Mohai Balázs

A várható béremelésekről kifejtette, hogy a béremelések és a járulékcsökkentések ellentétes hatásai aggregált szinten várhatóan kioltják egymást, így ez nem okoz költségoldali árnövekedést, lesznek olyan ágazatok, amelyekben jelentkezik inflációs hatás, de ez makroszinten nem eredményez túlzott áremelkedést.

Valójában a nagyobb jövedelem által hajtott fogyasztásélénkülés növelheti az inflációt, mondta az alelnök. Összességében azonban az infláció idén és jövőre is a háromszázalékos cél alatt alakul, és azt várhatóan 2018 első felében éri el. Eközben

a GDP bővülése 2017-ben 3,6 százalék körül lehet,

de egy négy százalék körüli növekedés sincs kizárva. Mindez lehetőséget teremt a laza monetáris kondíciók tartós fenntartására, emelte ki Nagy Márton.