Jövőre is folytatódik a reálbérek emelkedése

T-Systems T-Systems Symposium
Cseresnyés Péter államtitkár
Vágólapra másolva!
Jobban megéri dolgozni 2017-ben, folytatódik a reálbérek emelkedése - hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az adócsökkentések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének hatására a bérek 8-9 százalékos emelkedésére lehet számítani a következő időszakban, ami a mintegy 1,6 százalékos inflációval számolva a reálbérek körülbelül 7 százalékos növekedését jelentheti - fejtette ki az államtitkár.

Cseresnyés Péter államtitkár Fotó: Mudra László - Origo

Cseresnyés Péter kiemelte a novemberben megkötött bérmegállapodást, amelynek alapján

a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedik, így jövőre éves szinten mintegy nettó 250 ezer forinttal több marad a munkavállalóknál, mint idén.

A minimálbér 15 százalékos emelése pedig évi nettó 140 ezer forintos többletet jelent.

Hozzátette, hogy a gyermekes családoknál ennél jelentősebb mértékben nő majd a nettó összeg, mert a gyerekek után járó adókedvezmény továbbra is él. Az államtitkár szerint a kétgyermekes családok nagyobb adókedvezményt kaphatnak 2017-től, mint idén, ezzel évi 60 ezer forinttal nő a családoknál maradó pénz.

Beszélt arról is, hogy a különböző adók - például a bérre rakódó terhek - csökkentésének hatására várhatóan a magasabb bérszinteken is jelentősen emelkednek majd a keresetek. A jövő évi béremelésekről szólva az államtitkár egyebek mellett felidézte:

további 5 százalékkal nő a rendőrök, a tűzoltók, a katonák és a büntetés-végrehajtásban dolgozók bére, a megyei kormányhivatalokban dolgozók illetménye átlagosan 24 százalékkal emelkedik,

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai további 5, a felsőoktatásban dolgozó kutatók szintén 5 százalékos béremeléssel számolhatnak.