NGM: 1,25 millió embert érintenek a béremelések

Vágólapra másolva!
Idén folytatódik több ágazatban is az életpályamodell, így összességében mintegy 1,25 millió munkavállalót érintenek majd a béremelések 2017-ben - mondta az NGM helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az idei béremelések a munkavállalók jelentős részét érintik, ugyanis 1 millió 250 ezer emberre van hatással, hogy január elsején nagymértékben nőtt a minimálbér, és a szakmunkás bérminimum - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Simon Attila az állami tévében kifejtette: a kormány és a szociális partnerek bérmegállapodása szerint

a kormány azért csökkentette a munkáltatói terheket, hogy a bérnövekedést részben kigazdálkodhassák,

de a munkaadóknak is kell egyéb forrásokat előteremteniük.

Hat évre szól a bérmegállapodás

A 6 évre szóló bérmegállapodás révén az ország szerinte komoly lépést tett azért, hogy a visegrádi négyek országai közötti bérolló minél kisebb legyen és itthon tartsa azokat a munkavállalókat, akik fontolóra vették, hogy munkavállalás céljából elhagyják Magyarországot.

Az idén folytatódó életpálya modellek közül egyebek mellett kiemelte a rendőröket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait és a pedagógusokat érintő béremeléseket. Továbbá felhívta a figyelmet a megyei kormányhivatalok dolgozóira kiterjedő átlagosan 24 százalékos fizetésemelésre.