A világgazdaságot fenyegető 7 legnagyobb veszély idén

renminbi pénz dollár
--FILE--A local Chinese resident shows RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south China' Hainan province, 10 October 2016. The first day of 2017 is when an annual $50,000 quota to convert the yuan into foreign exchange resets, stoking concern there will be a rush to sell the local currency. With tax payments and a regulatory assessment also tightening liquidity in the money market toward year-end, January may bring scant relief as lenders prepare for stronger cash demand before Lunar New Year holidays, which are only a month away. China's markets are seeing renewed pressure in December as the Federal Reserve projects a faster pace of rate increases for 2017 and its Chinese counterpart tightens monetary conditions to spur deleveraging and defend the exchange rate. The declines are capping off a tough year for investors during which bonds, shares and currency all slumped.
Vágólapra másolva!
Megszavazzák Amerikában az ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot? Kipukkad-e a kínai ingatlanpiaci lufi? Tényleg egymásnak feszül Kína és az USA egy kereskedelmi háborúban? Megszavazzák-e az 50-es cikkelyt a brexitről? Bedől-e nagybank Európában, és számolhatunk-e a görög válság kiújulásával?
Vágólapra másolva!

A pénzpiacok egyelőre úsznak az olcsó pénzben, de nagyon valószínű, hogy idén szigorúbb politikát folytathatnak a központi bankok. Erre azonban csak apró lépésekben kerülhet sor, az igazi kockázatokat a kiszámíthatatlan veszélyek jelentik.

  1. Donald Trump megválasztott amerikai elnök nagy léptékű adócsökkentést és több százmilliárd dolláros beruházásösztönzési programokat ígért, ám kérdés, ezt hogyan és milyen léptékben valósítja meg. Az eddigi előrejelzések szerint a

    Trump-kormány ezer milliárd dolláros adócsökkentést hajt végre, és 200 milliárd dolláros állami beruházási programot indíthat el. Mindez nyilvánvalóan hat az inflációra,

    így a központi bank feladatát ellátó Federal Reserve (Fed) kamatpolitikájára is, ami erősen befolyásolja a dollár árfolyamát és a globális piacokat. A Fed kamatemelésével kapcsolatban erre az évre négy kamatemelést áraztak be a piacok, és dollárerősödést jósolnak, valamint év végére 1:1-es árfolyamot a dollár/euró viszonylatban, amire 2002 óta nem volt példa.

    Donald Trump Forrás: AFP/Don Emmert
  2. Trump a kereskedelmi politikájával kapcsolatban többször beszélt arról, hogy felülvizsgálja a csendes-óceáni és az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményeket, és keményebb viszonyt tervez Kínával. Ugyanakkor Trump reálpolitikus is, tehát feltehetően nem fog direkt kereskedelmi háborút indítani Kína ellen.
  3. A brexittel kapcsolatos eseményekre is figyelnek a piacok: Theresa May brit miniszterelnök eddigi kijelentései szerint március végéig aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza a kilépési folyamatot. Ezzel elkezdődik az a kétéves tárgyalássorozat, amely a britek kilépési feltételeit rögzíti. Az USA leendő kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross december végén jelezte, hogy ezt az átmeneti, zavaros időszakot kell kihasználni arra, hogy elhalásszanak üzleteket Nagy-Britanniától.

    Wilbur Ross, az USA leendő kereskedelmi minisztere Forrás: Picture-Alliance/AFP/Albin Lohr-Jones

    Ross úgy fogalmazott, hogy

    a „brexit Isten adta lehetőség” a londoni City konkurenciájának, és a kilépést „a történelem legdrágább válásának” nevezte.

  4. Az Európát érintő kockázatok között szerepel, hogy

    sikerül-e elkerülni egy-egy olyan nagybank bedőlését,

    ahol nem kezelték időben a bedőlt hiteleket. A Financial Times szerint a nemrég 7 milliárd eurós állami mentőövet kapott Monte dei Paschi olasz bank mellett a spanyol Banco Popular, a portugál Novo Banco és a brit Co-operative Bank is kockázatot jelent.

  5. A piacok félelme övezi az euróellenes erők növekvő népszerűségét az idei francia, holland és német választásokon. A francia elnökválasztással kapcsolatban elsősorban az euróövezetből kilépést hirdető Marine Le Penről és a Nemzeti Front előretöréséről írnak sokat a gazdasági újságok, bár – legalábbis egyelőre – a Francois Fillon vezette jobbközép politikai tömb győzelmét valószínűsítik. Az őszi német választásokkal kapcsolatban a piacok Angela Merkel újabb, immár negyedik győzelmére számítanak, ugyanakkor kérdéses, mennyire nyerhet teret az Alternatíva Németországnak (AfD) párt. A piaci bizonytalanságot fokozhatja, ha Olaszországban esetleg előrehozott választások lesznek, itt az euróellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) törhet előre.
  6. Az euróövezet kilátásait ronthatja, ha az Európai Központi Bank befejezné a gazdaságélénkítő programját, ezt azonban az alacsony infláció és a valutaövezet lassú fejlődése nem valószínűsíti.

    A görög adósságválságot azonban továbbra is kockázati tényezőként kezeli a piac,

    mert bizonytalan a kilábalás és egy esetleges adósságelengedés.

A jüan leértékelésétől tartanak idén Forrás: Imaginechina/Meng zhongde - Imaginechina/Meng Zhongde

7. Kínával kapcsolatban egyértelműen a jüan leértékelésének veszélye kerülhet szóba idén, ami kiélezheti a kereskedelmi ellentéteket az USA-val. Tavaly már hat százalékot veszített értékéből a kínai fizetőeszköz, ez azonban a tőkekivonás gyorsulásához vezetett. A kínai ingatlanpiac túlfűtöttsége és a túlárazottság továbbra is probléma, ezért a jüan leértékelésére jelenleg kisebb az esély, mint korábban. A csőd szélén álló Venezuela bedőlése nagyrészt függ az olajár alakulásától, elemzők szerint azonban idén

az olajár emelkedésére lehet számítani,

ami megmentheti az országot a csődtől. Az olaj ára nagymértékben függ attól, hogy az OPEC-tagállamok mennyire tartják magukat a tavaly év végi megállapodásukhoz, ha igen, akkor szinte biztosra vehető a drágulás.