Életbe léptek az OPEC korlátozásai, drágul az olaj

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
Életbe lépett az OPEC-megállapodás, csökkent a kitermelés, ami már érezteti is hatását az olaj árában, hiszen kedden délelőtt több mint egy százalékot emelkedett.
Vágólapra másolva!

Január elsején lépett hatályba a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellhez nem tartozó államok termeléskorlátozási megállapodása. Novemberben állapodtak meg a felek abban, hogy

2017 elejétől összességében napi 1,8 millió hordóval csökkentik olajkitermelésüket.

Mind a Brent, mind a WTI típusú nyersolaj-fajta piaci ára több mint egy százalékot emelkedett kedd délelőtt az előző kereskedési napi záró értékhez képest.

Kérdéses, hogy betartják-e

A piaci szereplők keresni fogják a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a résztvevők valóban betartják-e a megállapodást, véli a származékos ügyletekkel foglalkozó londoni CMC Markets brókercég vezető elemzője. Ric Spooner szerint a megállapodást valószínűleg betartják a felek, főképpen a kezdeti időszakban.

Csökkentik a kitermelést Forrás: AFP/Mint Images

Oroszország vállalta a kartellen kívüli országok közül a legnagyobb mértékű csökkentést, napi 300 ezer hordót, melyet az év első felében fokozatosan fog elérni. Decemberben az orosz kitermelés változatlanul napi 11,21 millió hordó volt, mely megközelítette a 30 éves termelési csúcsot.

Két OPEC-tag mentesült a termelés visszafogása alól, Líbia és Nigéria. Líbia a decemberi, napi 600 ezer hordóról immár 685 ezerre növelte a kitermelését január elsejétől.