Eddig még sehol sem vált be a rövidebb munkanap

Dr. Life, Mitől vagy állandóan fáradt?, fáradtság, kimerült, munka, iroda, kávé, alváshiány
Vágólapra másolva!
A svédek kipróbálták, de nem vált be, arra jutottak, hogy „túl drága”. Franciaország 2000-ben vezette be a 35 órás munkahetet, de recseg-ropog a rendszer, és már csak nevében 35 órás az a munkahét. A világ egyik leggazdagabb embere a háromnapos munkahétre esküszik, amit egy japán kutatás is alátámasztott. Ha beválik Keynes jóslata, 10 év múlva már csak heti 15 órát fogunk dolgozni – erre azonban jelenleg nagyon kicsi az esély.
Vágólapra másolva!

Mostanában elég sok társadalmi kísérlet zajlik, az országok ezeket ráadásul nagyban végzik: legutóbb például Finnországban vezették be az alapjövedelmet a munkanélküliek egy kétezer fős, véletlenszerűen kiválasztott csoportjánál. Ők január elsejétől havi 560 eurót (173 ezer forint) kapnak egy kétéves próbaprogram keretében.

Svéd kísérlet

Egy másik skandináv országban, Svédországban a napi munkaórák számát csökkentették 8-ról 6 órára, több-kevesebb sikerrel. A svédek azt találták ki, hogy

ugyanazért a bérért naponta két órával kevesebbet kell dolgoznia 68 nővérnek egy göteborgi nyugdíjasotthonban.

Igen ám, de a munka ugyanannyi volt, ezért fel kellett venni 17 további alkalmazottat, aminek a költsége 12 millió svéd koronát (1,3 millió dollár) tett ki erre a kétéves időszakra. Tehát munkaórák csökkentése extraköltséget okozott a munkáltatónak - derült ki a Bloomberg tudósításából.

Nem vált be, mert túl drága

Mint azt a gazdasági szakportál írja a svéd próba felénél,

úgy tűnik, hogy a hatórás munkanapokkal semmit sem értek el

azok közül a célok közül, amiket korábban reméltek. Többek között abban bíztak, hogy kevesebb lesz a betegség miatti távollét, vagy éppen javul a betegellátás színvonala.

A svédeknél nem vált be Forrás: Thinkstock

A Business Insider korábban ugyanakkor arról írt, azon kívül, hogy a nővérek jobban érezték magukat – 20 százalékkal boldogabbak voltak –, más pozitívum nem volt. Ráadásul többet voltak betegek is – 8 százalékról 9,3 százalékra nőtt a betegség miatti távollétek aránya.

A franciák is próbálkoznak

Franciaországban 2000 óta törvény mondja ki, hogy egy munkahét 35 órából áll. A Magyar Idők korábbi összeállítása szerint a bő másfél évtizedes jogszabályt rendesen kikezdte az idő, és a párizsi kormányok ott próbálnak lazítani rajta, ahol csak lehet.

A lap szerint komoly nyomást gyakorolnak a francia kabinetre a multinacionális cégek: a Daimler például 39 órás munkahétért lobbizott. Az elmúlt években is lazult a jogszabály: például 2013 júniusában olyan törvényt fogadtak el, amely szerint (átmenetileg) megváltoztathatják a munkaidő hosszát, cserébe a munkahely megtartásáért.

Mindenesetre egy tanulmány szerint

így is a franciák dolgoznak a legkevesebbet Európában.

40 felett 25 a legjobb

Japán kutatók szerint 40 éves kor felett az a legjobb, ha 25 órát dolgozunk egy héten, derült ki a BBC által is idézett tanulmányból, amely több ezer 40 év feletti ausztrál munkavállalót vizsgált.

A jelentés szerint a munka „stimulálhatja az agyi tevékenységet”, ugyanakkor ezzel egy időben a „hosszú munkaórák és bizonyos típusú feladatok fáradtságot és stresszt okozhatnak, amely potenciálisan károsíthatja a kognitív funkciókat”. Ezek a képességek még a munkanélkülieknél is jobbak, szemben azokkal, akik 60 órát dolgoznak egy héten.

Háromnapos munkahetet vizionál a dollármilliárdos

Carlos Slim szerint a 3 napos munkahét valósággá fog válni, viszont napi 11 órát kell majd dolgozni, és ráadásul csak 75 évesen lehet majd nyugdíjba menni. A DailyMail összeállítása szerint a világ egyik leggazdagabb embere úgy látja, hogy az egész életen át tartó munka révén még így is többet lehetnek majd a családjukkal a dolgozók, több idő jutna a szórakozásra, kikapcsolódásra. Elmélete szerint ezzel nemcsak a munkavállalók, de a gazdaságok és a pénzügyi piacok is jól járnának.

Carlos Slim szerint háromnapos a megfelelő munkahét Forrás: AFP/Inti Ocon

A mexikói dollármilliárdos szerint történelmi példák támasztják alá, hogy a nagyobb technológiai fejlettség a gyorsabb fejlődés mellett azt eredményezi, hogy az emberek is kevesebbet dogoznak. „Most azt látjuk, hogy az emberek tovább élnek, egészségesebbek” – mondta a Bloombergnek adott interjúban Carlos Slim, aki szerint a nagyobb tudással a produktivitás is jelentősen megnőtt.

„Nagyon fontos, hogy az emberek ne menjenek nyugdíjba 50, 60 vagy 65 éves korukban.

Szerintem nekik három napot kellene dolgozniuk hetente, így lenne másoknak is hely” – véli Carlos Slim.

Keynes 15 órás munkahetet jósolt

A neves közgazdász, John Maynard Keynes pedig azt jósolta évtizedekkel ezelőtt, hogy a technológiai fejlődés miatt csökkenni fog a munkanapok száma, több idő jut majd a pihenésre.

Keynes úgy vélte, 2030-ra az emberiség eljut oda, hogy a 15 órás munkahét lesz a normális.

Nos, ahogy az a fentiekből is kiderült, igény az lenne erre, de ettől még nagyon messze vagyunk.