A BMW nem ijedt meg Donald Trumptól

Donald Trump
(FILES) This file photo taken on December 9, 2016 shows US President-elect Donald Trump speaking during the USA Thank You Tour in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump rejected the CIA's reported conclusion that Russia intervened to help him win the US election, saying in an interview broadcast Sunday that the idea is "ridiculous." "I think it's just another excuse. I don't believe it," Trump said in an interview with Fox News on December 11, 2016. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
A BMW megerősítette a BBC-nek, továbbra is elkötelezett abban, hogy új gyárát Mexikóban építi meg. Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban azt mondta, ellenzi az importot, és védővámokat helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

A bajor autógyártó „teljes mértékben” elkötelezett a mexikói gyárépítés mellett, annak ellenére is, hogy Donald Trump ellenzi az importált autókat, közölte a BMW a BBC-vel.

A megválasztott amerikai elnök a mexikói importra 35 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba.

A német autógyártó mindezek ellenére 1 milliárd dollárt fektet be Mexikóban,

miközben más cégek az Egyesült Államokban invesztálnak, illetve viszik vissza a termelést. Vasárnap a Fiat Chrysler Automobiles jelentett be egy egymilliárd dolláros tervet, amely szerint dzsipeket gyártana az USA-ban.

– mondta Trump egy tweetben a General Motorsnak címezve, amiért az Mexikóban gyárt az amerikai piacra.

A Ford már érti

Múlt szerdán a Ford bejelentette, hogy 700 millió dolláros beruházással bővíti az amerikai Michigan államban működő Flat Rock összeszerelő üzemét a következő négy évben, 700 új munkahelyet teremtve.

Trump a Fordot már meggyőzte, a BMW-t és a Toyotát még nem Forrás: AFP/Don Emmert

Az amerikai cég a beruházást abból az 1,6 milliárd dolláros összegből finanszírozza, amelyet korábban egy új mexikói üzem felépítésére szánt.

A Toyota Motor Mexikóban építené meg új gyárát azért, hogy ott Corollákat gyártson az amerikai piacra, közölte Trump egy másik tweetben. Szerinte a Toyotának az Egyesült Államokban kellene gyárat építenie, máskülönben magas vámokra számíthat.