Ingatlanközvetítőket büntetett meg a GVH

kartell ingatlanközvetítő Otthon Centrum ingatlanközvetítő
Kartellgyanú miatt eljárás indult a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítők ellen.
Vágólapra másolva!
Több mint tíz éven át a Duna House Holding Nyrt. (DHH) és az Otthon Centrum Holding Kft. (OCH), valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. (DHF) és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. (OCF) összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas, üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében – közölte a Gazdasági Versenyhivatal. Sikeres egyezségi eljárás után csökkentett bírságot szabott ki a GVH árrögzítés, piacfelosztás és információcsere miatt az ingatlanközvetítői piacon.
Vágólapra másolva!

A GVH jogsértőnek találta a DHF és az OCH által, a franchise hálózatok tagjainál alkalmazandó megbízási díjak meghatározását (azaz, a minimum jutalékok alkalmazását), és a franchise partnerek működési területére vonatkozó korlátozásokat. A különböző jogsértésekért

összesen 75 millió 680 ezer forint bírságot szabott ki

a GVH a vállalkozásokkal szemben.

Több mint tíz éven át

A DHF és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti, valamint az OCH és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti szerződések meggátolták (vagy tiltással, vagy szankciók alkalmazásával) a franchise partnerek szabad árképzését, és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise partnerek területén a DHF esetében 2003. és 2015., az OCH esetében pedig 2004. és 2015. között.

Kartellgyanú miatt eljárás indult a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítők ellen Forrás: Origo

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához az egyes ingatlanközvetítői franchise-rendszerek működtetéséből származó díjak időarányos nettó összegét vette figyelembe.

Az egyezségi eljárást vállalták

A GVH értékelte azt is, hogy az eljárás alá vont vállalkozások piaci részesedése jelenleg meghatározó az érintett piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb piaci részesedéssel rendelkeztek.

A GVH ezen ügyben is nyilatkozattételre hívta a vállalkozásokat, és megkérdezte tőlük, hogy részt kívánnak-e venni egyezségi kísérletben az eljárás gyors és eredményes befejezése érdekében. A vállalkozások önkéntesen elismerték a jogsértés elkövetését, így a GVH a velük szemben alkalmazott bírságot 30 százalékkal csökkentette.