Százezerrel több maradhat a fizetéséből

NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ!
Vágólapra másolva!
A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már ebben az évben a jogosultaknál marad a kedvezmények összege, nem utólag, az adóévet követően kapják vissza.

Most érdemes januárban nyilatkozni

Szerinte a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a személyi kedvezmény esetében is sokkal előnyösebb ez a megoldás az adózóknak.

Tamásné Czinege Csilla elmondta: az egykulcsos adórendszer és a családbarát személyi jövedelemadó-kedvezmények a tavalyi előzetes adatokat is figyelembe véve összesen

több mint 3600 milliárd forintot

hagytak az adózóknál 2010 óta.

Jogosultság a családi kedvezményre

A családi kedvezménnyel az összevont adóalapot lehet csökkenheti. Abban az esetben, ha kéri a családi kedvezmény érvényesítését, a kedvezmény az adóelőleg alapját – és ezért a munkáltatójától, kifizetőjétől származó adóévi jövedelmeiből fizetendő adóelőleg összegét is – csökkenti.

A családi kedvezmény 2017-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 forint, kettő eltartott esetén 100 000 forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint.

A családi kedvezmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 10 ezer forinttal, két eltartott esetén 15 000 forinttal három vagy több eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a személyijövedelemadó-bevallás éve lesz az idei, a hivatal készíti el csaknem 4 millió adózó szja-bevallását - mondta a helyettes államtitkár.

A háromgyerekesek szinte nem is adóznak

A családi kedvezményt érintő változásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a kétgyerekes szülők számára havi 12 500-ról 15 ezer forintra emelkedik a gyerekenként érvényesíthető kedvezmény mértéke. A növekedés 2015-höz viszonyítva már 50 százalékos.

Azok a legalább háromgyerekes családok, amelyekben mindkét szülő jövedelme átlagos, nem fizetnek személyi jövedelemadót (szja-t) a családi adókedvezmény miatt. Novák Katalin korábban azt mondta, három gyerek esetén

660 ezer forintnyi jövedelem után nem kell szja-t fizetni.

Ez szerinte csaknem 100 ezer forint többletet jelent a családnak havonta.

Tamásné Czinege Csilla a változások közül felhívta a figyelmet arra is, hogy az első házasok kedvezménye 24 hónapig akkor is érvényesíthető marad, ha időközben a házasok családi kedvezményre is jogosulttá válnak.

Ha valaki egy gyereket nevel egyedül, akkor is tízezer forinttal több marad a fizetéséből Forrás: MTI/Faludi Imre

A szabály a 2014. december 31-e után megkötött házasságokra is alkalmazható, így a jogosultak 2015-re és 2016-ra is igénybe vehetik.

A kedvező változások közé sorolta, hogy a jogosultaknak nem kell új nyilatkozatot adniuk a gyerek megszületése után, ha már a magzatra is érvényesítettek kedvezményt.

Tamásné Czinege Csilla megjegyezte, hogy

évente több tízezren vannak,

akik nem januárban, hanem később nyilatkoznak az igénybe vehető adókedvezményekről.