Így érdemes cafeteriát igényelni

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Az új juttatások bevezetése és a megváltozott adóterhek miatt átalakulhat a népszerű cafeteriaelemek rangsora. Az új kedvenc a készpénz lehet, de népszerű marad a Szép kártya, és feljövőben vannak az adómentes juttatások.
Vágólapra másolva!

Érdemes teljesen újragondolni, ki milyen juttatásokat választ idén a cafeteriakeretéből. A módosított szabályok miatt könnyen előfordulhat, hogy a tavaly még legjobbnak számító elemek 2017-ben már nem is annyira kedvezőek, ráadásul teljesen új juttatások is bekerültek a rendszerbe.

De kezdjük az alapoknál! A munkáltatók többnyire bruttóban adják meg az éves cafeteriakeret összegét, tavaly ez átlagosan 313 ezer forint volt Magyarországon. Az, hogy nettóban mennyit kap a dolgozó, attól függ, milyen adóteherrel járó juttatásokat választ. Aki csak adómentes juttatásokat vesz igénybe,

átlagos keret esetén 107 ezer forinttal jobban járhat,

mint aki a még mindig kedvezőnek számító, 34,22 százalékkal adózó elemeket választ.

Adózás szempontjából a cafeteriajuttatások három csoportba sorolhatók:

  • adómentes juttatások,
  • béren kívüli juttatások (adóteher: 34,22 százalék)
  • egyes meghatározott juttatások (43,66 százalék).

Az nem szorul magyarázatra, hogy

első körben az adómentes elemeket érdemes végignézni, fel tudjuk-e valamelyiket használni.

Ilyen például a 2017-ben először kérhető albérleti támogatás (hivatalos nevén mobilitási célú lakhatási támogatás). Ezt havonta legfeljebb 51 ezer forintig igényelhető, ami még az egekbe szökött albérletárak mellett is jelentős összeg.

De nem jár minden albérlőnek: csak az jogosult rá, akinek az állandó lakóhelye legalább 60 kilométerre van a munkahelyétől, vagy legalább napi három órát utazik oda-vissza. A visszaélések megelőzése érdekében akkor sem kérhető a juttatás, ha a dolgozónak a munkahelye közelében volt lakása az igénylés előtti 12 hónapban.

„Aki viszont teljesíti ezeket a feltételeket, annak bátran ajánlható az albérleti támogatás, hiszen adómentes, és az adminisztráció sem túl bonyolult” – mondta Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató adó üzletágának vezetője. Elég, ha a dolgozó nyilatkozik arról, hogy megfelel a feltételeknek, és bemutatja a havi bérleti díjat igazoló bizonylatot.

Több papírmunka, kevesebb adó

Valamivel több adminisztrációval jár, de szintén adómentes juttatás a korábban bevezetett lakáscélú munkáltatói támogatás. Az öt évre legfeljebb ötmillió forintos keret lakásépítésre, -vásárlásra, -bővítésre, -korszerűsítésre, akadálymentesítésre és akár lakáshitelre is fordítható, de a többi között nem mindegy, mekkora a lakás, és hányan élnek benne, felújításnál pedig számlákat kell bemutatni.

Viszont havonta akár 83 ezer forint is lehet a támogatás, ami éves szinten jócskán átlépi az átlagos cafeteriakeret összegét.

Hegedüs Sándor szerint meglehetősen népszerű juttatásról van szó, van olyan nagy cég, ahol a dolgozók negyede kért ilyet.

Szintén jelentős összeg lehet a bölcsődei és óvodai szolgáltatásokra és ellátásra kérhető juttatás, amely értékhatár nélkül, adómentesen választható. Ez annyiban jelent 2017-ben újdonságot, hogy korábban csak bölcsődei szolgáltatás szerepelt a cafeteriaelemek között. Ezentúl viszont szinte minden óvodai és bölcsődei költség fedezhető belőle, beleértve a magánóvodákat és -bölcsődéket vagy az étkezést.

A pénz lehet az új kedvenc

Ha nem tudunk élni az adómentes elemekkel, vagy a kiválasztásuk után még maradt az éves keretből, következik a következő csoport, a 34,22 százalékkal adózó elemek.

Ilyen például az újdonságnak számító pénzjuttatás, amely évente legfeljebb 100 ezer forint lehet. Bármire elkölthető, és a dolgozó a munkabérével együtt megkapja. Sőt ha a céges belső szabályzat nem tiltja, akár egy összegben is ki lehet adni.

Ám ha év közben megszűnik a munkaviszony, csak az időarányosan járó rész adózik kedvezően.

A fennmaradó összeg bérjuttatásnak számít, amelynek adóterhe 85,71 százalék.

„Nagyon valószínű, hogy az egyik legnépszerűbb cafeteriajuttatás lesz 2017-ben a pénz" – mondta Hegedüs Sándor. Szerinte az új elem alapjaiban változtathatja meg a munkavállalók döntését, mivel szabadon felhasználható, és viszonylag kedvező az adóterhelése.

A pénzjuttatás 34,22 százalékkal adózik Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szakértő úgy véli: aki nem tud az adómentes juttatásokkal élni, vagy azok kiválasztása után marad még az éves keretéből, szinte biztos, hogy a készpénzt választja majd.

Ugyanilyen mértékben adóznak a Szép kártyára kérhető, már jól ismert juttatások, amelyek szállásra, vendéglátásra vagy szabadidős elfoglaltságra használhatók fel. Arra viszont oda kell figyelni, hogy

a három alszámlára, illetve a készpénzként kért juttatások értéke ne haladja meg az évi 450 ezer, a közszférában pedig 200 ezer forintot,

különben a többlet magasabb kulccsal adózik.

A többit csak akkor, ha nincs más

A harmadik, az egyes meghatározott juttatások elnevezésű csoportba tartozó cafeteriaelemek adóterhe 43,66 százalékos. Ezekből csak az után érdemes válogatni, hogy végignéztük az előző két kategóriát, és nincs más lehetőségünk.

Ráadásul

több, korábban népszerű juttatás is ebbe a csoportba került, és magasabban adózik:

ilyen például az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári befizetés. Igaz, valamelyest csökkent ennek a kategóriának az adóterhelése, korábban ugyanis csaknem 50 százalék volt.

Hegedüs Sándor szerint érdemes lehet az önkéntes pénztári befizetéseket választani, de mivel Magyarországon nem igazán elterjedt az öngondoskodás, az ajándékutalvány valószínűleg népszerűbb lesz. Jelenleg már annyi helyen beváltható, hogy szinte készpénzszerűen lehet használni.

Ezt tanácsolja a szakértő

Fata László cafeteria-szakértő is azt tanácsolja, hogy a munkavállalóknak első körben azt kell megvizsgálniuk, hogy tudnak-e támogatást kérni lakáshitelre, albérletre, óvodai, bölcsődei ellátásra, illetve igénybe tudják-e venni a többi adómentes lehetőséget. Így akár a teljes éves összeget adómentesen hasznosíthatják.

Mivel a pénzt mindenki fel tudja használni, a szakértő szerint 100 ezer forintot érdemes erre elkülöníteni a keretből.

Ajánlott a Szép kártya vendéglátás alszámláján is elgondolkozni. Aki menzán, étteremben ebédel hétköznap, az könnyedén elkölt egy évben 100 ezer forintot, de választható lenne akár 150 ezer is. Jó választás még a kártya szabadidő és szállás alszámlája is, ha pedig magasabb az éves cafeteriakeret, akkor a széles körben felhasználható ajándékutalványokat ajánlja a szakértő.

A Szép kártya várhatóan továbbra is népszerű marad Forrás: 'Wise'

„A Szép kártya közterhe csökkent 2017-re, így várhatóan továbbra is népszerű lesz, de a pénzjuttatás sikere is valószínűsíthető" – jegyezte meg Fata László. A tapasztalatok szerint

egyre többen kérik a lakáshitel támogatását,

és nő az egészségbiztosítás iránti érdeklődés is, amellyel a cég magán-egészségügyi ellátást adhat adómentesen a dolgozóknak.

A juttatások kiválasztásánál az egyik fontos alapelv, hogy mekkora közteherrel jár az adott elem, a másik, hogy a munkavállalók hogyan tudják majd felhasználni. Ezért általánosságban a széles körben felhasználható juttatások a legnépszerűbbek.

A 2017-ben választható cafeteriaelemek

Juttatás Értékhatár Adóteher
Adómentes juttatások
Lakáscélú támogatás 5 éven belül legfeljebb 5 millió forint, de maximum a költségek 30 százaléka adómentes
Albérlet-támogatás Maximum 51 ezer forint/hó adómentes
Bölcsődei, óvodai szolgáltatás és ellátás Értékhatár nélkül adómentes
Sportrendezvényekre szóló belépő Értékhatár nélkül adómentes
Kulturális belépő vagy bérlet, könyvtári beiratkozás Maximum 50 ezer forint/év adómentes
Kockázati biztosítás Maximum 38 250 forint/hó adómentes
Béren kívüli juttatások
Készpénz 100 ezer forint/év 34,22 százalék
Szép kártya szállás 225 ezer forint/év 34,22 százalék
Szép kártya vendéglátás 150 ezer forint/év 34,22 százalék
Szép kártya szabadidő 75 ezer forint/év 34,22 százalék
Egyes meghatározott juttatások
Üdülés munkáltatói üdülőben Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Munkahelyi étkeztetés Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Iskolakezdési támogatás Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Helyi utazási bérlet Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Iskolarendszerű képzés Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Önkéntes kölcsönös önsegélyező munkáltatói hozzájárulás Értékhatár nélkül 43,66 százalék
Ingyenesen adott termék Értékhatár nélkül (belső szabályzat esetén) 43,66 százalék
Ingyenesen nyújtott szolgáltatás Értékhatár nélkül (belső szabályzat esetén) 43,66 százalék
Étkezési utalvány Értékhatár nélkül (belső szabályzat esetén) 43,66 százalék
Ajándékutalvány Értékhatár nélkül (belső szabályzat esetén) 43,66 százalék