Kína irdatlan összegeket költ uniós vállalatok felvásárlására

2017.01.11. 17:09

Őrült iramban vásárolják be magukat a kínaiak az uniós vállalatok közé. Tavaly 35 milliárd euró befektetés érkezett az Unióba, ami az előző évhez képest 76 százalékos növekedést jelent. Eközben az Unióból egyre kevesebb, mindössze 7,7 milliárd euró értékben érkezett működő-tőke Kínába.

Kína és az EU között megfordult a tőkebefektetés iránya: ma már nem a nyugat-európai vállalatok vásárolnak Kínában, hanem a kínai nagyvállalatok költenek euró-milliárdokat európai nagyvállalatok felvásárlására.

Egy friss felmérés szerint a kínai tőkebefektetések 76 százalékkal emelkedtek tavaly az előző évhez képest, és elérték a 35,1 milliárd eurót.

A Rhodium csoport és a berlini székhelyű Mercator Intézet adatai szerint a legtöbb kínai befektetés Nagy-Britanniába érkezett, a második helyen Németország áll, melyet Olaszország és Franciaország követ.

Minden területen nyomulnak a kínai befektetések az UnióbanForrás: Imaginechina/Ren Weihong

Az uniós cégek befektetései Kínában ezzel párhuzamosan évek óta csökkennek, és tavaly a kínai felvásárlások értékének negyedére estek vissza. A Rhodium szakértői szerint

a két gazdaság közötti tőkeáramlások egyre kevésbé alapulnak a kölcsönösség elvén, ugyanis a kínaiak olyan gazdasági területekre teszik be a lábukat az Unióban, amelyeket Kínában elzárnak a külföldi befektetők elől. A legnagyobb változás a német piacon következett be: míg 2015-höz képest megtízszereződtek.