A megugró belső fogyasztás húzta a német GDP-t

New Year Preparation in Berlin 2016 berlin brandenburg closed fear FESTIVAL GATE is new preparation terror year SQUARE FORMAT
the area around the Brandenburg Gate closed due to terror fears, in Berlin on December 30., 2015(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék 1,9 százalékkal nőtt tavaly a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett jelentése szerint a 2015-ös 1,7 százalék és a 2014-es 1,6 százalék után.
Vágólapra másolva!

A 2016-os gazdasági növekedéshez elsősorban a belső fogyasztás járult hozzá. A lakossági kiadások reálértéken 2 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest, az állami kiadások pedig 4,2 százalékkal. A beruházások is nagyban hozzájárultak a gazdaság élénküléséhez. Az építési beruházások 3,1, a szolgáltatások exportja 2,5 százalékkal, az import pedig 3,4 százalékkal nőtt.

A brandenburgi kapu Berlinben Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

A német gazdaság bruttó hazai termékét 43,5 millió foglalkoztatott állította elő, 429 ezerrel, egy százalékkal több, mint 2015-ben. A munkaerő termelékenysége, az egy foglalkoztatottra jutó bruttó hazai termék 1,2 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest.