Csökkentenék a hazai adóterheket

nyugdíjváltozás hatása a kisvállakozásokra, cipész
Vágólapra másolva!
A 2017-es adócsomag több jelentős változást hozott a kis-és középvállalkozások életében: nőtt a minimálbér és a bérminimum, de az adócsomag több más adó- és járulékváltozást is tartalmaz. Izer Norbert helyettes államtitkár szerint az idei adóváltozásoknak csupa pozitív hozama van a kisebb cégekre nézve.
Vágólapra másolva!

Idén túlsúlyban vannak azok

kezdte előadását Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Piac és Profit Adóváltozások – 2017 című konferenciáján.

Mindig is a kis cégek volt Magyarország motorjai Forrás: MTI

Szerinte Magyarország növekedésének motorja mindig is a cégek növekedése volt: ha egy cég megfelelően tudott bővülni, az fel tudott venni újabb munkaerőt.

A novemberi megállapodás fókusza az volt, hogy segítsék a társaságok termelékenységét, hatékonyságát. Ennek egyik célja, hogy ne menjenek külföldre a munkavállalók, ezt pedig béremelésekkel kívánják elérni.

Többet hagynának a munkavállalók zsebében

Izer Norbert előadásában hangsúlyozta, hogy csökkentenék az adóék szintjét is: a mostani 48 százalékról 42 százalékra vinnék le az munkavállalót terhelő elvonások mértékét.

Az EU-ban a társasági adót nézve Magyarország lesz a legversenyképesebb, jelentette ki a helyettes államtitkár.

A társasági adó mértéke 2017-től 9 százalék.

Ez az adónem a legkomplexebb, mondta Izer, aki hozzátette, hogy a tao inkább a nagyobb cégekre van optimalizálva.

A katások száma 200 ezer fölé is nőhet idén Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A kkv-kat érintő egyszerűsített adónemek, a kata és a kiva az adóváltozások hatására szerinte sokkal inkább vonzóbb lesz a kisebb cégeknek. Amelyik cég nagyobb bérfejlesztéseket tervez, érdemes a kivában gondolkodnia, hiszen több kedvezményt is kaphat. (A kiva adókulcsa 14 százalékra csökkent, jövőre pedig tovább mérséklődik, és 13 százalék lesz.)

A katások száma 200 ezer fölé nőtt 2017-re, miután duplájára emelkedett az értékarány – az árbevételi határ 12 millióra nőtt.

A kata valóban a legkisebbekre van optimalizálva,

végtelenül egyszerű, havi 50 ezer forint befizetésével le van tudva az adókötelezettség.