Nem minden igaz az álláshirdetésekben

érett férfiak sírtak a küszöbön, kamu álláshirdetés, london, illusztrácó
Vágólapra másolva!
Az aktív munkakeresők több mint 80 százaléka kérdőjelezi meg az álláshirdetések igazságtartalmát. Munkaerőpiaci szakemberek szerint a cégek jobban tennék, ha a hangzatos ígéretek helyett őszinteséggel és minél pontosabb feladatmeghatározással fordulnának a jelentkezőkhöz. Az előző évhez képest 22 százalékkal több állást hirdetettek meg online. 
Vágólapra másolva!

Az álláskeresők kétharmada szerint a munkaadók nem mondanak teljesen igazat a hirdetéseikben; 20 százalékuk ráadásul úgy gondolja, hogy a szövegek nagy része valótlanságot tükröz.

A helyzet a dolgozók körében még rosszabb,

79 százalékuk nem bízik teljesen az állásajánlatok ígéreteiben

– derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Zrt. közös felméréséből.

Munkaerőpiaci szakértők szerint ennek elsődleges oka a sok mellébeszélés. Sóti Anett, a DreamJo.bs társalapítója szerint

mint a versenyképes fizetés, a kiváló munkakörülmények, vagy a fiatalos csapat.

A portáloknak a régi bevett frázisokat már el kellene felejteni Forrás: AFP

Megugrottak a hirdetések

A pár éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásokat és fizikai munkásokat keresték leginkább a cégek 2016-ban. Az előző évhez képest

22 százalékkal több állást hirdetettek meg online

a Profession.hu felületén havonta közel 10 ezer új pozíció jelent meg.

A legtöbb embert szak-, fizikai-, segéd- és betanított munkákra várták, de az értékesítés és kereskedelem kategóriában is rekordszámú hirdetés jelent meg. Ezzel szemben a jelentkezőknél leginkább az adminisztrációs és asszisztensi irodai munkák voltak népszerűek.

Havonta közel 10 ezer új pozíció jelent meg.a Profession.hu oldalán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2015-höz képest ötödével több cég hirdetett online, miközben az új pozíciók és az azokra való jelentkezések száma is jelentősen nőtt. A Profession.hu felületén

tavaly összesen több mint 12 ezer cég

keresett új alkalmazottat.

A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Újszerű hirdetések kellenek

A legtöbb hirdetésnél, ha kitakarjuk a pozíciók megnevezéseit, megállapíthatatlanná válik, melyik területhez is köthetők: szinte ugyanazok a követelmények mindenhol.

A munkakeresők akkor fogják elhinni az álláshirdetések tartalmát, ha az alapján el tudják képzelni magukat, szerepüket, egy napjukat a csapattal - tette hozzá Sóti Anett, a DreamJo.bs társalapítója.