Trump azt fogja tenni a NATO-val, mint Steve Jobs az iPhone-nal

politics diplomacy economy summit Horizontal
Assistant to the US President Donald Trump Anthony Scaramucci takes part in a meeting on the theme "Monetary Policy: Where Will Things Land?" on the opening day of the World Economic Forum, on January 17, 2017 in Davos. The global elite begin a week of earnest debate and Alpine partying in the Swiss ski resort of Davos on Tuesday, in a week bookended by two presidential speeches of historic import. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az idei Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. Az esemény első napjának két sztárja a kínai elnök, Hszi Csin-ping és Donald Trump tanácsadója, Anthony Scaramucci volt. 
Vágólapra másolva!

Idén a nyitóbeszédet a kínai államfő, Hszi Csin-ping tartotta. A fórum eddigi történetében ilyen magas rangú kínai vezető még nem képviseltette magát. A politikus szenvedélyes szavakkal éltette a globalizációt – tudósított a Telegraph.

"Egy kereskedelmi háborúnak nem lennének győztesei" – mondta Hszi Csin-ping. A novemberben amerikai elnökké választott Donald Trump még tavaly, az év végén kilátásba helyezte, hogy

megemeli a távol-keleti országból érkező termékekre kivetett adókat.

A világsajtó ebben egy esetleges kereskedelmi háború első lövését vélte felfedezni.

A kínai elnök egyszer sem mondta ki Donald Trump nevét, de egyértelműen Kínát állította be a szabadkereskedelem zászlóvivőjének.

Anthony Scaramucci szerint Donald Trump szereti az embereket Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

„A protekcionizmus olyan, mintha bezárkóznánk egy sötét szobába" – mondta Hszi Csin-ping. A kínai elnök szerint a legutóbbi gazdasági válságnak nem a globalizáció volt az oka, hanem a mértéktelen profitéhség.

Anthony Scaramucci, Donald Trump tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új amerikai elnök

szétcincálhatja a kereskedelmi szövetségek megkötésének íratlan szabálykönyveit.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Trump ne akarna szoros kapcsolatot ápolni Kínával. Scaramucci szerint az új amerikai elnök szabad és igazságos kereskedelmet akar az elmúlt évtizedekben kialakult aszimmetrikus megállapodások helyett.

A második világháború vége óta kevesebb lett a globális konfliktus, hála ezeknek a megállapodásoknak – mondta Scaramucci. Viszont ennek köszönhető, hogy 8 millió amerikai munkás szegényedett el. "Donald Trump egy kivételesen jószívű férfi, aki szereti az embereket" – mondta a tanácsadó.

A Világgazdasági Fórum

A Világgazdasági Fórum célja, hogy a világ állapotát a befolyásos vezetők globális, regionális és iparági vitáin keresztül javítsa. Az egyes régiókat, illetve az egész világot felölelő tanulmányai sok gazdaságpolitikai vitában és elemzésben szolgálnak viszonyítási pontként. Az alapítványi formában működő szervezetet 1971-ben alapították Genfben, felügyeletét a svájci szövetségi kormány látja el. A Világgazdasági Fórum szervezete nem kötődik nemzeti vagy politikai érdekcsoportokhoz.


A Világgazdasági Fórum leghíresebb rendezvénye az évente Davosban megtartott gazdasági világcsúcstalálkozó, ahol a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok vitatkoznak fontos globális kihívásokról. Ennek az eseménynek az ellenpontjaként a fennálló világrend ellen tüntető radikális csoportok is hasonló témájú rendezvényeket szoktak összehívni.


A Fórum leghíresebb kiadványa a Globális versenyképességi jelentés, ami az egyes nemzetgazdaságok versenyképességét értékeli a világpiacon. Magyarország a legutóbbi, 2015–16-os jelentésben a világ 63. legversenyképesebb országa.

A jelenlegi világrend jobban fog működni" – tette hozzá Scaramucci. "Az amerikai elnök elsősorban azt fogja megvizsgálni, hogy a NATO jól működik-e, illetve lehetne-e rajta javítani." Az mindenesetre kiderült, hogy a megválasztott elnök szerint a nemzetközi szervezet bizonyos részei elavultak.

A davosi fórumon hozta nyilvánosságra a PWC a 20. globális vezérigazgatói felmérésének eredményeit. Ebben a megkérdezett vezérigazgatók 38 százaléka (2016-ban 35%-a) nagyon bizakodó cége bevételeinek növekedési kilátásait illetően az elkövetkező 12 hónapban, és 29 százalékuk (2016-ban 27%) arra számít, hogy a világgazdaság növekedése 2017-ben gyorsulni fog.

Mindennek ellenére továbbra is jelentős körükben az aggodalom a gazdasági bizonytalanság (82%), a túlszabályozás (80%) és az alapvető fontosságú szakemberek rendelkezésre állása miatt.

2016-hoz képest a vezérigazgatók a világ szinte valamennyi jelentős országában bizakodóbbak saját cégük idei növekedési kilátásait illetően, leginkább Indiában (71%), Brazíliában (57%) – ahol a bizakodók aránya a tavalyi kétszeresére nőtt –, Ausztráliában (43%), valamint az Egyesült Királyságban (41%).

A vezetők 58%-a vélekedik úgy, hogy a globalizációt és a fokozódó protekcionizmust nehezebb lett egyensúlyban tartani. A cégvezetők szerint a technológia tagadhatatlanul hatást gyakorol a vállalkozás hírnevére, a készségekre és a toborzásra, a versenyre és a növekedésre.