Hogyan tud egy régió bekapcsolódni a nagy vérkeringésbe?

Vágólapra másolva!
A világgazdaság ugyanolyan folyamatokra épül, mint a természeti törvények. Éppen ezért nem árt, ha az üzlettel és a gazdasággal foglalkozók jól ismerik ezeket a törvényszerűségeket. Vannak azonban olyanok, akik az idők során valamivel közelebb kerültek a tűzhöz, mondjuk úgy, hogy testközelből szemlélhették a folyamatokat. Ezek egyike Nani Beccalli, aki sok más mellett azért is felelt karrierje során, hogy 40 év alatt világméretű vállalatot faragjon a GE-ből. Most Budapestre jön.
Vágólapra másolva!

A mára fogalommá vált amerikai TED konferenciasorozat magyarországi kistestvérét, a TEDxDanubiát idén ún. Executive Salon-ok előzik meg, amelynek célja az, hogy a régió gazdaságának kialakításáért tevékenykedők közvetlen kapcsolatba kerülhessenek azokkal, akik a világ gazdaságát formálják. Az első ilyen találkozás

egyik központi témája a globalizáció lesz, illetve azon belül hogyan tud egy régió sikeresen bekapcsolódni a nagy vérkeringésbe.

Ezt mutatja majd be Nani Beccalli, aki napjainkban több ezer milliárdos befektetési alap vezetőjeként (korábban Barroso tanácsadó testületének tagjaként), és néhány nagyvállalat board-tagjaként igyekszik nyomot hagyni a világban.

Az olasz származású gazdasági szakember egykori kollégája, Szabó Eszter meghívására érkezik a vezetői szalonba. Eszter maga is a nemzetközi nagyvállalati szférában mozog, 20 évig voltak kollégák a GE-ben, a magyar közgazdász volt a cég regionális public affairs vezetője, jelenleg Lengyelország legnagyobb think tank-eket tömörítő csoportjának tagja, maga is több milliárd eurónyi működő tőkét vont be a régióba.

"Amikor meglátunk valamit a boltban, akkor azért

viszonylag ritkán gondolunk bele, hogy még az ilyen apróságok mögött is egy világgazdaság van.

Ez pedig óriási jövedelmet, GDP-t mozgat meg. Lényeges ennek térbeli eloszlása. Az, hogy ennek mekkora része jön Európába, a mi országunkba, vagy a mi falunkba. Ez egy nagyon fontos kérdés, éppen ezért érdemes beszélni arról, hogy milyen folyamatok zajlanak körülöttünk" - magyarázza Szabó Eszter. Ahhoz azonban, hogy a kelet-európaiak számára is jelentős mértékben növekedhessen az elosztható jövedelem, hogy érezhető legyen a hétköznapi emberek számára is, "össze kellene adni a régiót".

"Közép- és Kelet-Európa ugyanis nagyon pici. Amerikában legfeljebb elszórtan hallottak egy-két dolgot innen: hogy a lengyeleké egy jelentős piac, ahol alig volt recesszió, az észtekről is hallhattak, meg talán arról, hogy a környéken egyre több az izgalmas vállalat, de ennyi" - mondja Eszter hozzátéve azt, hogy

pont ezért fontos lenne az, hogy "keresztnövekedjen a régiónk", vagyis legyenek kötéspontok az országok között.

Ilyen kötéspontnak szánja a régió TED-eseményévé váló TEDxDanubia ezt a szalont. "Nagyon nagy szükség van arra, hogy legalább az ilyen beszélgetések megtörténjenek, aztán jöhetnek a régió szereplőinek közös lépései. Nyilván nem arról van szó, hogy mindenki eldobja azt, amit addig vitt a világgazdaságban. Dehogy! Ezek mellett van szükség a gazdasági összekötő elemekre".

Az ide látogató Nani Beccalli pedig már a gyakorlatban is megtapasztalta, hogyan működik ez. Egy amerikai nagyvállalat európai igazgatójaként 90 ezer emberért felelt. Ennyi embernek kellett stratégiát, jövőképet teremtenie. "Ez egy nagyon izgalmas tudás, olyan világlátást ad az embernek, ami teljesen más dimenziójú, mint amit csak helyben tud megszerezni. Egészen másként látja azt, hogy mit is jelent a globalizáció, illetve azt, hogy mi kell ahhoz, hogy egy régió világgazdasági jelentősége megváltozzon. Fontos, hogy ezzel a tudással a magyar vezetők is megismerkedhessenek".

És, hogy egyébként milyen irányba lenne érdemes elfordulni a Kelet-Európának?
"Amikor mindenki arról beszélt, hogyan fog ez a régió Nyugat-Európához csatlakozni, akkor senki nem beszélt arról, hogy egyébként van egy másik aspektusa is a világnak. Történetesen az, hogy vajon Kelet-Európa hogyan viselkedik és teljesít majd a világgazdaságban" - mondja Eszter. Szerinte ennek a régiónak "az energia az egyik nagy témája. Nagy mértékben segítené a növekedését, ha jobb energiarendszert alakítana ki." Ez az egyik. A másik pedig az, hogy


Eszter szerint egyszerűen csak arra a szemléletre van itt is szükség, amelyek mentén az első régiós startupok is létrejöttek. "Nem kellene arra várnunk, hogy majd valaki megváltson minket. Hanem meg kell csinálunk magunk."