Ha alexandrás könyvutalványa van, jobb lesz sietnie

alexandra könyv könyvesbolt könyvesház
Budapest, 2013. augusztus 8. Érdeklődők Robin Cook amerikai krimiíró, orvos könyvének bemutatója idején a Párizsi Nagyáruház Alexandra Könyvesházában 2013. augusztus 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A könyvnagykereskedelmet végző cég és a bolthálózatot üzemeltető cég elszámolási vitája miatt a könyvkiadók sorban hívják vissza készleteiket az Alexandra boltokból. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy napok alatt le is kerülnek a könyvek a polcokról. Az sem valószínű, hogy egyik napról a másikra bezárna az összes Alexandra bolt, bár az elvi esély megvan rá. Az Alexandra mögött álló cégcsoport évek óta bajban van, a fizetésképtelenség az egész könyvpiacot megrengetheti.
Vágólapra másolva!

A Könyvbazár Kft., amely az Alexandra boltok könyvnagykereskedője, fizetésképtelenné vált. Ez derült ki abból a levélből, amelyet nemrég küldött a társaság ügyvezetője, Matyi Dezső a könyvkiadóknak a Hvg.hu beszámolója szerint. Matyi Dezső azt állítja a levélben, hogy az Alexandra 56 boltját működtető Rainbow Üzletlánc Kft. közel négymilliárd forinttal tartozik a cégének december vége óta. Az üzletember a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségének azt mondta: január 9-én feljelentést is tett az ügyben.

Az esetleges csőd az egész könyvpiacra kihatna

Az összesen több mint 15 kiadót tömörítő Libri, Líra és Kossuth kiadói csoportok az Origónak megerősítették, hogy az elmúlt napokban jelezték a Könyvbazár Kft. felé, hogy a könyvkészleteik egy részét visszahívják tőlük, illetve az Alexandra boltokból, és információik szerint kisebb kiadók is sorra ezt teszik. Ez elvileg azt is jelentené, hogy az összes érintett kiadó könyvét le kell venni a polcokról, és elszámolni az átvett könyvkészlettel a kiadók felé.

Egyetlen kiadó könyvei sem kerülnek le azonnal a boltok polcairól, de már a közeljövő is kiszámíthatatlan Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az alábbi kiadók könyvei tűnhetnek el az Alexandrából rövidesen:

  • Libri Kiadó, Helikon Kiadó, Park Kiadó, Kolibri Kiadó, Jelenkor Kiadó, Trudabúr Kiadó,
  • Kossuth Kiadó, Naphegy kiadó, Noran Libro Kiadó, Ventus Libro Kiadó, Ventus Commerce,
  • Líra Kiadó, Magvető Kiadó, Athenaeum kiadó, Corvina Kiadó, Rózsavölgyi és Társa Kiadó, Manó Könyvek Kiadó, General Press Könyvkiadó.

A gyakorlatban azonban nem fognak azonnal eltűnni az érintett kiadók könyvei az Alexandra boltjaiból. Egyrészt, a Könyvbazárnak először értesítenie kell a Rainbow Üzletlánc Kft.-t a visszahívásokról, miután hivatalosan is megkapta a kiadóktól az értesítést. Ezután azonnal le kell venni a könyveket a polcokról, de a kiadó és a nagykereskedő közti

szerződések általában nem teszik lehetővé az egész készlet azonnali visszahívását.

(A boltokba kiküldött készletek egy részének visszahívása, átcsoportosítása megszokott kereskedelmi szempontokból is: például ha egy könyv jobban megy az egyik boltban, bolthálózatban, mint a másikban, akkor átcsoportosítanak a készletekből.) Felhívtunk pár Alexandra boltot, mindegyikben arról tájékoztattak, hogy náluk még egyetlen könyvet sem kellett levenni a polcokról e miatt az ügy miatt.

Az egyik érintett kiadócsoport arra is panaszkodott az Origónak, hogy elég nehéz kiigazodni, hogy mekkora könyvkészleteik vannak a Könyvbazár Kft. központi, pécsi raktárában, és mekkorák az egyes boltok raktáraiban. Ráadásul a Rainbow Üzletlánc Kft. 56 Alexandra boltot üzemeltet, de pár nagyobb áruház nem az ő kezelésében van. Az Origo értesülése szerint

az adóhivatal nemrég lefoglalta a Könyvbazár Kft. kamionjait, így a Pécsett raktározott készletek visszaszállítása is nehézkessé válhat.

Szerettük volna megszólaltatni a Könyvbazár képviseletében Matyi Dezsőt is, de nem értük el.

Ha azonban pár hét alatt valóban visszavonja a legtöbb kiadó az áruját, nehéz és veszélyes helyzetbe kerülhet az Alexandra hálózata.

– mondta lapunknak Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke. Szerinte a könyvszakma kettős érdeke az, hogy a pénzükhöz hozzájussanak az érintettek – a kiadók felé milliárdos nagyságrendű a Könyvbazár Kft. tartozása –, de az Alexandra boltok ne szűnjenek meg. Egyrészt, mert ezeknek a forgalma nem adódik hozzá automatikusan a többi könyvesbolt forgalmához, vagyis jelentősen csökkennének az eladott példányszámok. Másrészt, mert óriási könyvkészleteket kellene visszavenni, ami a kiadóknak raktározási problémát jelentene, és könnyen a 90-es évek elején tapasztalt óriási leárazási hullámhoz vezethetne, jelentős veszteséget okozva az egész piaci szektornak, beleértve a nyomdákat is.

Vásárlási utalványok

Arra, hogy a könyvesboltok esetleges bezárása után mit tud tenni, akinek alexandrás ajándékutalványa, kuponja van, nem nagyon tudtak mit mondani a szakemberek. Ebben az esetben jogi úton lehetne követelni az utalvány értékét, de még az is bizonytalan, hogy melyik cégen, ráadásul 5–10 ezer forintért nem nagyon érdemes bírósághoz fordulni. Így, aki netán karácsonyra ilyen ajándékutalványt kapott, lehet, hogy jobban jár, ha nem vár sokat a beváltásával.

Az Alexandra-csoport egyébként nagyjából három éve küzd folyamatos fizetési nehézségekkel. Felmerülhet, hogy csőd esetén esetleg átvehetné a boltokat például a legnagyobb konkurens, a Libri. Ennek azonban szinte elenyésző lenne az esélye, ugyanis a Libri és a Shopline (Bookline) három évvel ezelőtti egyesülése óta a Gazdasági Versenyhivatal aligha látná szívesen egy könyvpiaci szereplő ilyen arányú további növekedését.

Az Alexandra meglepően gyors növekedése úgy látszik, nem működő modell, milliárdos adósságok vannak a háttérben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Évek óta a bedőlés szélén

Nem csoda a bizalmatlanság, hiszen az Alexandra-birodalmat egykor létrehozó Pécsi Direkt Kft.-t közel két éve számolta fel a bíróság fizetésképtelenség miatt. 10 milliárdos nagyságrendű adóssága volt Matyi Dezső cégének, ám ennek a tartozásnak a rendezésére kötelezettséget vállalt akkor a milliárdos üzletember, a könyvnagykereskedelmi tevékenységet kiszervezve a Könyvbazár Kft.-be.

A bolthálózat működtetését, vagyis a kiskereskedelmet egy Washingtonban bejegyzett cégen keresztül a Rainbow Üzletlánc Kft. vette át. Ennek a tulajdonosai szintén Matyi Dezső rokonai voltak, és az Alexandra ingatlanjainak kezelésével foglalkozott korábban.

A Könyvbazár Kft. utolsó mérlege szerint 2015-ben 8,3 milliárd forint volt a cég bevétele, ennek nagyjából 70-75 százaléka származik a Rainbow Üzletlánc Kft.-től a piaci szereplők szerint.

Tavaly szeptemberben azonban 50 százalékos tulajdont szerzett a Rainbow Üzletlánc Kft.-ben egy gödöllői székhelyű cég, a Wolf-CRS Kft., és üzletrésze birtokában új ügyvezetőt nevezett ki Matyi Dezső volt felesége helyett a Rainbow élére.

A Wolf-CRS Kft. háttere elég bizonytalan: 2010-ben jegyezték be, és utoljára 2011-ben adott le mérleget a Céginfo.hu szerint, akkor az árbevétele 63,2 millió forint volt (miközben a Rainbow-é 2015-ös mérlege szerint 7,1 milliárd). Tevékenységei között ingatlankezelés szerepel, de könyves szakmára semmi utalás sincs.

A céget ketten képviselték a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) hétfői elnökségi ülésén, ahol meghallgatták őket, és a Könyvbazár képviseletében Matyi Dezsőt is. Információink szerint egyikük korábban élelmiszercégeknél dolgozott, illetve Pécsett az önkormányzat marketingcégét vezette, másikuk pedig felszámolásokkal foglalkozott.

Kedden több könyvkiadó is elektronikus levelet kapott a Wolf-CRS Kft. ügyvezetője – egy harmadik személy – nevében, hogy kész rendezni a Rainbow Üzletlánc Kft. adósságait a kiadókkal. Csakhogy

– mondta Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke, aki a Kossuth kiadócsoport vezetője is. Ők ezután indították el a könyveik visszahívását az Alexandra-hálózatból.