Berlinben most minden a magyarokról szól

Grüne Woche, agrárexpó, Magyarország a kiemelt partner Berlin
Grüne Woche, agrárexpó, Magyarország a kiemelt partner Berlin,
Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, az International Grüne Woche, amelynek Magyarország immáron másodszor lesz a kizárólagos partnerországa. Ez saját, országspecifikus, mintegy 1700 négyzetméteres pavilonnal jár, ahol több mint harminc magyar kiállító mutathatja be termékeit. A kiemelt megjelenés azért is fontos, mert Németország hazánk legjelentősebb külkereskedelmi partnere.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállításán Magyarország 1972 óta mutatkozik be termékeivel. A partnerországi részvétel a magyar agrárgazdaság elmúlt években elért kiemelkedő teljesítményének elismerését is jelenti.

Termőföldtől az asztalig

Az élelmiszergazdaság termékeket Magyarországon a termőföldtől az asztalig szigorú ellenőrzés mellett állítják elő, így azok megfelelnek a fogyasztók egyre növekvő, speciális igényeinek is. Magyarország a partnerországi részvételt is erre húzta fel:

a magyar élelmiszerek megbízható forrásból, minőségi alapanyagokból készülnek.

Ezt erősíti a kormány 2011-es döntése is: a világon először nálunk foglalták alaptörvénybe, hogy a magyar földön tilos a GMO köztermesztésbe vonása. Ez piaci szempontból is fontos döntés volt, hiszen a tilalom további bizalmat szerzett és szerez a magyar termékeknek.

Az expó főbejárata is a magyar partnerországi jelenlétet népszerűsíti Fotó: Hirling Bálint - Origo

A minőségi magyar termékekre van is kereslet Nyugat-Európában, főként Németországban, amely továbbra is Magyarország legfontosabb exportpiaca.

2016 első tíz hónapjában 3 százalékkal, 1,04 milliárd euróra emelkedett a Németországba irányuló export

az előző év azonos időszakához mérten. Szintén bővült az agrárexport is, és Németország már 15,8 százalékos piacrészesedéssel bír a teljes magyar agrár-külkereskedelemben, azaz vezető szerepe tovább erősödött.

Sokan dolgoznak a mezőgazdaságban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyar mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság együtt 2011-ben a foglalkoztatottak 8,2 százalékát adta, míg 2015-ben a 8,1 százalékát.

Az elmúlt években nőtt a mezőgazdasági kivitel: 2012 és 2015 között körülbelül 8 milliárd euró volt az éves kivitel mértéke, ami nagyságrendileg két- és félszer nagyobb, mint 2004-ben. A mezőgazdasági és az élelmiszergazdasági export együtt körülbelül a 9 százalékát teszik ki a teljes exportnak.

A bőség asztala

A berlini „Zöld héten” a partnerországként való részvétel több több szempontból is előnyös:

  • az esemény méltóan rávilágít, hogy milyen szorosak a német-magyar kapcsolatok;
  • Magyarországnak lehetősége van megmutatnia, hogy elismert szereplője a világ élelmiszerpiacának, mezőgazdaságának vagy éppen gasztronómiai újításainak;
  • a nagyobb élelmiszeripari vállalatok mellett az exportképes kis- és közepes vállalkozásoknak is kiváló lehetőséget teremt a bemutatkozásra.

Szerdán Magyarország már be is mutatta a nemzetközi sajtónak „bőség asztalát”, amelyen a német fogyasztók körében már jól ismert húsféleségek, mint a kolbász vagy a szalámi is megtalálható volt, ahogy a neves magyar borok, különféle szörpök, kézműves lekvárok, sajtok, kenyérfélék, savanyúságok, de felfért az asztalra a nélkülözhetetlen magyar tüzes ital, a pálinka is.

A bőség asztala a Nemzetközi Zöld Héten – a képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az „Ungarnhalle” névre hallgató magyar pavilon központi eleme a már évek óta nagy népszerűségnek örvendő csárda lesz, körülötte pedig piactér-szerűen helyezkednek el a kiállítók. A látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg az ország gasztronómiai és turisztikai kínálatával, a központi pódiumon pedig autentikus és modern produkciók adnak ízelítőt Magyarország kulturális sokszínűségéből.

A színpadon megtekinthetik többek között a magyar népművészet és kulturális örökség részét képező Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesületet, a Kárpát-medence moldvai-csángó népzenéjéből táplálkozó Agyagbanda előadását, de hallgathatnak sodró lendületű cigányzenét a Lugosi Salon Gypsy Band, vagy operettet Teremi Trixi és Bozsó József előadásában.

Szerda délután már hangoltak a zenészek (fenti videó), és próbát tartottak a táncosok is a CityCube Berlin nevű csarnokban, ahol a központi színpad található.

(Az Origo a rendezvényről az Agrármarketing Centrum közreműködésével tudósít.)