Új korszakot jelentett be Theresa May davosi beszédében

Theresa May Davos Világgazdasádi Fórum
Davos, 2017. január 19. Theresa May brit kormányfő beszél a 47. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2017. január 19-án, a négynapos tanácskozás harmadik napján. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)
Vágólapra másolva!
Nagy Britannia nem fordít hátat az Európai Uniónak, de kilép a közös piacból és új szövetségesekkel új szabadkereskedelmi megállapodásokra is törekszik – jelentette ki a brit kormányfő Davosban. May szerint nem zárják le a határokat az EU felé, de lazítanak a kapcsolatokon, és új korszakot kezdenek, amelyben a társadalmi igazságosság érdekében lépnének fel. A bizonytalanság miatt több nagybank jelezte, hogy Londonból több ezer alkalmazottat helyeznének át Frankfurtba, Párizsba, New Yorkba és Dublinba.
Vágólapra másolva!

Theresa May egy új korszak kezdetét jelentette be a Világgazdasági Fórum davosi csúcstalálkozóján, ahol beszédének központjába helyezte, hogy bár kiáll a szabadság, a szabadkereskedelem és a globalizáció mellett, de „biztosítani kell, hogy ezek az erők mindenki számára kedvezzenek, mert sokan úgy érzik, hogy a globalizáció miatt hátrányba kerültek".

Theresa May brit kormányfő beszél a 47. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Laurent Gillieron

Mint fogalmazott, a brexittel kezdődő folyamatnak egy jobb világhoz kell vezetnie, a globalizációnak és a szabadkereskedelemnek pedig a jövőben mindenki érdekét kell szolgálnia. A brit kormányfő a nagyvállalatok és a politikai elit felelősségét is felvetette, amiért

A szélsőbal- és szélsőjobboldali erőknek a társadalmi igazságtalanságokra adott „könnyű válaszai" éppen ezért hódíthattak teret – tette hozzá. Kitért arra is, hogy nem járhat különleges bánásmód a vállalatvezetőknek, és ugyanúgy be kell fizetni az adót, mint bárki másnak.

Nem bújhatnak offshore cégek mögé, és nem menthetik ki vagyonukat a brexit után.

May szerint az új rendnek igazságosabbnak kell lennie, és a globalizmusnak világos szabályokon kell alapulnia. Beszédében utalt arra is, hogy

Nagy-Britannia nem fordít hátat az Uniónak, a régi barátainak és a közös értékeknek, és semmiképpen sem szeretné az EU-t gyengíteni,

ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy új barátokkal, új szövetségesekkel szabadkereskedelmi megállapodásokat kössön. Az új partnerek között említette többek között Indiát, Kínát és Brazíliát.

A davosi Világgazdasági Fórum helyszíne Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

May az úgynevezett hard brexit mellett érvelve megismételte:

Londont a jövőben nem kötik az Unió vámszabályai, és jogot formálnak arra, hogy az uniós polgárok befogadásakor korlátozásokkal éljenek.

A kilépést Nagy-Britannia számára „különleges lehetőségnek" nevezte, hogy vezetőként léphessen fel a szociális igazságosság érdekében az egész világban. A kormányfő szerint London olyan vezető pozícióra törekszik, hogy az üzleti élet, a szabad piacok és a szabad kereskedelem „legerősebb képviselője" lehessen.

Ugrásra kész a sajtó Davosban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Puhítják a nagy bankok vezetőit

A kormányfő és Philip Hammond pénzügyminiszter ma bankvezetőkkel és politikusokkal folytat informális tárgyalásokat, többek között a Goldman Sachs vezetőivel és nagy befektetési alapokkal. Maynek elsősorban meg kell győznie a bankárokat arról, hogy London továbbra is Európa pénzügyi központja marad, főként miután

több nagybank bejelentette, hogy alkalmazottak ezreit helyezi át a brit fővárosból. Az új központokat Frankfurtban, Párizsban, Dublinban, illetve New Yorkban alakítanák ki.

A HSBC vezetője, Stuart Gulliver már jelezte, hogy londoni részlegükből ezer dolgozót Párizsba költöztetnének, a svájci UBS pedig szintén ezer fős leépítést jelentett be a londoni részlegüknél. A Handelsblatt német lap szerint a Goldman Sachs a londoni központjából a dolgozók felét költöztetné át Frankfurtba, illetve New Yorkba, bár erről még nem született végső döntés.

Svájci kommandósok állnak a hó borította Davos szálloda tetején Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

A mundér becsületét a brit Barclay's vezetője, Jes Staley próbálta védeni: a BBC-nek adott interjújában optimizmusának adott hangot, szerinte London továbbra is „Európa tüdeje" marad a pénzügyi szektor szempontjából, és nem számít arra, hogy a bankok elhagynák a Cityt, sem arra, hogy a brit pénzügyi szektorban jelentős leépítésekre kerülne sor.

Ugyanakkor bejelentette, hogy valószínűleg a Barclay's is kénytelen lesz megerősíteni dublini és frankfurti jelenlétét, de a központjuk továbbra is Nagy-Britanniában marad.

A brexit gazdasági hatásával kapcsolatban Davosban megszólalt Pierre Moscovici, az Európai Bizottság korábbi gazdasági és pénzügyi biztosa, aki szerint a kilépés „sem az EU-nak sem Nagy-Britanniának" nem kedvez, és a gazdasági fejlődés lassulását eredményezi. „Nem lehet a klubtagság előnyeit élvezni, ha valaki nem klubtag, ezt brit barátaink is megértik, már csak azért is, mert ők találták ki a klubokat" - tette hozzá a volt biztos. Aggodalmát osztotta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője, aki a csúcstalálkozón úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia előtt „nehézségek állnak" a brexit közeledtével, és a jövőben csak rosszabb megállapodást köthetnek az EU-val, mintha tagok lennének.

David Cameron, még brit miniszterelnökként a 2016-os davosi fórumon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Szépen hoz a politikusi hakni

A davosi eseményen egyébként tiszteletét teszi

David Cameron korábbi brit miniszterelnök és George Osborne volt pénzügyminiszter, akik a Daily Mail értesülései szerint százezer fontért vállalták, hogy beszédet mondanak nagyvállalatok díszvacsoráin.

Előadásaikért az utóbbi időben mindketten mesés összegeket vághattak zsebre: George Osborne a képviselői fizetése mellett 600 ezer fontot keresett tavaly a lap számításai szerint.

A brit sztárszakács, Jamie Oliver is részt vett az egyik panelbeszélgetésen Davosban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Davosban olyan hírességek is megjelentek mint George Clooney színész, felesége Amal Clooney, valamint Shakira kolumbiai énekesnő, vagy éppen a sztárszakács, Jamie Oliver.