Nagy bajban az Alexandra

alexandra könyv könyvesbolt könyvesház
Budapest, 2013. augusztus 8. Érdeklődők Robin Cook amerikai krimiíró, orvos könyvének bemutatója idején a Párizsi Nagyáruház Alexandra Könyvesházában 2013. augusztus 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kevesebb a szerelvény a metróalagutakban, a cégek öt év alatt 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, a könyvkiadók sorban hívják vissza készleteiket az Alexandra-boltokból, emelte a benzin árát a Mol, megkezdődött a Világgazdasági Fórum, Hongkongban a legmagasabbak az ingatlanárak, mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró építésével kapcsolatos jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal, Lázár János miniszter pedig feljelentést tett. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért van tömeg a kettes metrón

Még decemberben volt egy metróbaleset az M2-es vonalon, az alapmenetrend azonban azóta sem állt helyre: az alagútban kevesebb a szerelvény, így kevesebb a járat is.

A kieső jártatok miatt a fennmaradó szerelvényeknek 70 ezer utassal többet kell szállítaniuk naponta,

ami a peronon olykor tömegjeleneteket okoz csúcsidőben. Mindezen ráadásul a BKV nem, bár a BKK sokat spórolhat.

Kiderült Forrás: MTI/Jászai Csaba

Egy hónapja volt a baleset, a vizsgálat még nem fejeződött be. A január 2-án bevezetett „operatív menetrend” szerint az M2-es metró napi menetszáma hétfőtől csütörtökig 70, pénteken pedig 66 menettel csökkent az iskolai tanítási időszakban érvényes alapmenetrendekéhez képest.

Részletek itt!

Ötmillióval csökkentheti a lakáshitelét

A cégek öt év alatt 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, lakásvásárlását.

Az akár havi 83 ezer forintra rúgó juttatás cafeteriaelemként is választható

– hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Több mint 650 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria. Magyarországon körülbelül 710 ezer lakáshiteles van.

Ha alexandrás könyvutalványa van, jobb lesz sietnie

A könyv-nagykereskedelmet végző cég és a bolthálózatot üzemeltető cég elszámolási vitája miatt a könyvkiadók sorban hívják vissza készleteiket az Alexandra-boltokból. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy napok alatt le is kerülnek a könyvek a polcokról. Az sem valószínű, hogy egyik napról a másikra bezárna az összes Alexandra-bolt, bár az elvi esély megvan rá. Az Alexandra mögött álló cégcsoport évek óta bajban van, a fizetésképtelenség az egész könyvpiacot megrengetheti.

A posta állta a sarat a karácsonyi csomagrohamban

A webes rendelések váratlan megugrása nehéz feladat elé állította a Magyar Postát. Az előző év végéhez képest most 30 százalékkal több csomagot kellett eljuttatniuk a megrendelőkhöz. Aztán ott voltak az Erzsébet-utalványok, amelyeket végül határidő előtt kivittek mindenkinek. Mindezekről Majláth Zsoltot, a Magyar Posta operációs vezérigazgató-helyettesét faggattuk.

Drágább lett a benzin, nem változott a gázolaj

Emelte 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára most nem változott.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 368 forintra nőtt, a gázolajé 375 forint maradt.

Emeltek Forrás: MTI/Komka Péter

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

Trump azt fogja tenni a NATO-val, amit Steve Jobs az iPhone-nal

Megkezdődött az idei Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. Az esemény első napjának két sztárja a kínai elnök, Hszi Csin-ping és Donald Trump tanácsadója, Anthony Scaramucci volt.

Idén a nyitóbeszédet Hszi Csin-ping tartotta.

Megmondta Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

– mondta. „A protekcionizmus olyan, mintha bezárkóznánk egy sötét szobába.” Anthony Scaramucci, Donald Trump tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új amerikai elnök szétcincálhatja a kereskedelmi szövetségek megkötésének íratlan szabályait. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Trump ne akarna szoros kapcsolatot ápolni Kínával.

Magyar arany, amiről keveset tudunk

Eddig közel kétszázezer emlékérmével próbálta a gyűjtők éhségét csillapítani a jegybank, miközben a különböző gyűjteményekben fekvő aranyérmék értéke jelentős mértékben emelkedett. Van olyan ezerforintos névértékű kiadvány például, amelyikhez ma már két-három milliónál olcsóbban nem is lehet hozzájutni.

Az aranyérmék témái között kiemelt szerepet töltenek be a magyar történelem kiemelkedő eseményei: így például a honfoglalás, az 1848–49-es, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc.

Részletek itt!

Kiderült, hol a legdrágább lakni

A fizetésekhez képest Hongkongban a legmagasabbak az ingatlanárak. London csak az ötödik a sorban, mert Ázsia viszi a rangsor elejét.

Hongkong éjszakai látképe Forrás: AFP/Dale De La Rey

Az alacsony kamatlábak az elmúlt 10 évben az ingatlanárak növekedésében is megnyilvánultak világszerte.

Lázár behajtaná a cégeken a 76 milliárdos uniós bírságot

Mérlegeli-e a kormány, hogyan szerezze vissza a 76 milliárd forintos, visszafizetendő uniós támogatást a 4-es metró kapcsán? - kérdezte az Origo a csütörtöki kormányinfón. Válaszában Lázár János jelezte: a kormány nem tud olyasmiről, ami megcáfolná az OLAF jelentését, szerinte most a fővárosnak kell tanulmányoznia a jelentést, és ha ők is elfogadják, akkor Magyarország elveszíti ezt a pénzt a jövőbeni kifizetések terhére.

Ezután lehet arról beszélni, hogy kin és hogyan lehet behajtani ezt az összeget – mondta Lázár János. Szerinte ez nem olyan nehéz, mert „az OLAF konkrétan leírja, hogy mely cégek hogyan lopták el az európai polgárok pénzét”. Az ügy sok céget érint – mondta a miniszter. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy mindezekért a politikai felelősség egyértelműen a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-es városvezetést terheli.

Csaltak? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kölesgolyót hív vissza a Lidl

Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hív vissza a Lidl Magyarország Bt. A Lidl azt közölte, a barbecue-ízű Circuss Bio kölesgolyóban szalmonellaszennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok során.

Aki ilyet vett, az vigye vissza bármelyik Lidlbe.

Ez van benne Forrás: Wikimedia Commons

A 120 grammos, barbecue-ízesítésű kölesgolyók között az a veszélyes, amelynek a minőségmegőrzési ideje 2017. május 21-én jár le. A szalmonellabaktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak.