Matolcsy: Erős hidak kellenek az EU és a Távol-Kelet között

2017.01.23. MNB Lámfalussy konferencia
Vágólapra másolva!
Magyarország is részt vesz a modern Selyemút építésében, mondta Matolcsy György a Lámfalussy Sándor közgazdászról, az euró atyjáról elnevezett mai konferencián. A jegybank elnöke szerint erős kapcsolatokat kell kiépíteni az unió és a Távol-Kelet között, és ebben Magyarországnak kulcsszerep juthat.
Vágólapra másolva!

Európa egyedülálló módon saját magát tette tönkre az előző évszázad első felében, a második felében azonban sikerült az újjáépítés, fogalmazott Matolcsy György jegybankelnök a mai Lámfalussy Sándor-konferencián. Mint elmondta, az

mert a megszorító programok munkahelyek elvesztésével, a gazdasági növekedés visszaesésével és az EU iránti bizalom megcsappanásával jártak.

Matolcsy György szerint Magyarország is részt vesz a modern Selyemút építésében Forrás: Járai László

Elmondta, hogy Európa számára sok lehetőséget rejt magában a Kelet és Nyugat közötti együttműködés, amelynek egyik formája a Kína által meghirdetett „Egy övezet, egy út" nevű kezdeményezés. Ehhez Magyarország mellett több mint 60 ország csatlakozott, és célja az új Selyemút felélesztése. Utalt rá, hogy ebből a szempontból hazánk a híd szerepét töltheti be Kelet és Nyugat között. A konferencián átadták a Popovics-díjat, amelyet idén Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója kapta. A Lámfalussy Sándor közgazdászról, az euró atyjáról elnevezett díjat idén Jacques de Larosiére-nek, az IMF volt vezérigazgatójának ítélték.

Idén a Lámfalussy-díjat Jacques de Larosière, az IMF volt vezérigazgatója kapta Forrás: Járai László

Jacques de Larosière beszédében kifejtette, hogy az euróövezet államainak eltérő fejlődése a nemzeti kormányok gazdaságpolitikájának következménye elsősorban, és az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell fektetni az integrációra. Úgy fogalmazott, hogy az úgynevezett „déli országok" nem teljesítették a pénzügyi szigorra vonatkozó feltételeket, miközben

Az egyik legnagyobb problémának nevezte az euróövezet tagállamai közötti versenyképességbeli különbségeket. Az EU-nak most nem csak a brexittel, a bevándorlási kérdéssel és a közel-keleti háborús helyzet következményeivel kell megküzdenie, hanem az uniós intézmények iránti bizalom megingásával és a lassú növekedéssel is. Szerinte az erősebben integrált Európa gátat szabhat a demagógia és a politikai populizmus térnyerésének.