Magyar Levente: Kiugróan jók lesznek a 2016-os külkereskedelmi mutatók

Vágólapra másolva!
Jó évet zárt tavaly a magyar külkereskedelem - mondta Magyar Levente, a külgazdasági tárca államtitkára, aki kiugró, a 2015-ös külkereskedelmi mutatóknál is jobb eredményt vár 2016-ra. Azt is mondta, a bérfejlesztést nem lehet halogatni.
Vágólapra másolva!

Kiugró, a 2015-ös külkereskedelmi mutatóknál is jobb eredményt vár 2016-ra Magyar Levente. A külgazdasági tárca államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta:

már a 2015. évi számok is kiugróak voltak, a kivitel 6 százalékkal, az aktívum pedig harmadával, 9 milliárd euróra nőtt.

A működőtőke-beáramlás kapcsán ismertette: tavaly 71 projektet zárt le sikeresen a befektetési ügynökség 3,2 milliárd euró értékben, ennek kapcsán 18 ezer új munkahely jön létre. A Magyar Nemzeti Kereskedőház teljesítményéről az államtitkár szerint nehéz számszerű mérleget készíteni.

Magyar Levente (jobbról a második) egy üzem új gyártósorának átadásán 2016-ban Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Kitért arra is, hogy a bérfejlesztést nem lehet halogatni, mert Magyarország már nemcsak a nyugati országoktól van lemaradva, hanem lassan a V4-ektől is, a lengyelek átlagosan negyedével keresnek többet, mint a magyarok.

A magyar bérszint az unióban a harmadik legalacsonyabb.

Az államtitkár szólt arról is, hogy bízik az Oroszországgal szembeni szankciók feloldásában. "Bizakodóan tekintek az új amerikai vezetésre, remélem, racionálisabb irányba kormányozza a transzatlanti-orosz kapcsolatokat" - tette hozzá.