Szijjártó: Magyarországnak 6,5 milliárd dolláros kárt okoztak a Moszkva elleni szankciók

Szijjártó Péter
Budapest, 2010. október 27. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint Magyarország az elmúlt három évben összesen 6,5 milliárd dollárt veszített az Oroszország elleni szankciók miatt, ezért reméli, hogy az EU márciusi csúcstalálkozóján a büntetőintézkedések enyhítéséről dönt. A külgazdasági és külügyminiszter a februári Orbán–Putyin-találkozó főbb témáit is elárulta.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság 3 év alatt 6,5 milliárd dollárnyi kárt szenvedett el az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kommerszant című lapban megjelent interjújában, amelyet a TASZSZ hírügynökség is ismertetett.

Szijjártó szerint a szankciók nem hatékonyak és kártékonyak.

Szijjártó reméli, hogy az EU márciusi csúcstalálkozóján enyhít a büntetőintézkedéseken.

– mondta. Hozzátette: Magyarország az európai–orosz kapcsolatok újraindításának egyik "pillére" akar lenni. Úgy vélte, ha az EU nem folytat pragmatikus párbeszédet Moszkvával, akkor sokat veszít, egyebek között a Kínával, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával folytatott konkurenciaharcban.

Ez lesz a fő téma Putyin látogatásán

Elmondta, hogy a magyar kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatásától elsősorban gazdasági párbeszédet vár. Ugyanakkor reméli, hogy az Európai Bizottság hamarosan meghozza döntését a paksi erőmű bővítéséről, és megkezdődhetnek a beruházások.

Szijjártó Péter miniszter a februári Orbán–Putyin-találkozó témáit is megemlítette Forrás: MTI/Kovács Tamás

Beszélt arról, hogy Magyarország tárgyalni kíván a Gazprommal a 2021 utáni együttműködésről. Emellett megemlítette, hogy

a tárgyalások témája lesz a keresztényüldözés elleni fellépés, valamint négy magyarországi orosz ortodox templom felújítása.

A miniszter elmondta, hogy az ukrán miniszterelnök novemberi budapesti látogatásakor a magyar kormány világosan közölte Volodimir Hrojszmannal, hogy nem tűri el sem az ukrán oktatási, sem a nyelvhasználati törvény olyan módosítását, amely rontana a kisebbségek helyzetén.