Jön a kétéves futamidejű államkötvény

Varga Mihály; Barcza György
Budapest, 2016. december 28. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a központi költségvetés 2017. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. december 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Minél többféle lakossági állampapírra van szükség, hogy mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelőt, ezért a jövőben új termékek jelenhetnek meg - közölte Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Mint mondta: az ÁKK jelenleg tízféle lakossági állampapírt értékesít, ezek közül a fél- és egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyek a legnépszerűbbek, de sokan keresik az inflációkövető, 3 és 5 éves lejáratú papírokat is. E kettő közé illeszkedne be

a tavasztól elérhető, két éves futamidejű, rögzített kamatozású állampapír

- tette hozzá. Barcza György szerint egyelőre nem lehet látni, mekkora kereslet lesz az új termékre, de Lengyelországban a 2 éves futamidejű állampapírok a legnépszerűbbek.

Az ÁKK vezérigazgatója emlékeztetett:

jelenleg 5200 milliárd forint van lakossági állampapírban, a növekedés tavaly 1600 milliárd forint volt,

ami minden várakozást felülmúlt, mivel az ÁKK az első előrejelzésében 500 milliárd forintos növekedésre számított.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója Forrás: MTI/Kovács Tamás

Barcza György szerint a növekedés alapja a lakosság pénzvagyonának gyarapodása, amely stabil, megbízható forrást jelent az államadósság-kezelés számára. Az ÁKK vezérigazgatója arra számít, hogy a lakossági pénzvagyon a következő években is gyarapodni fog, ezért a kisbefektetők továbbra is szívesen vásárolnak majd állampapírt, a vonzó kamatok miatt pedig a bankbetétekből is jelentős összegek kerülhetnek át állampapírba.