Kiárusítást tart a Shell

Shell
(FILES) This file photo taken on January 30, 2009 shows company logos and signage are displayed at a Shell petrol station in east London. Royal Dutch Shell on February 4, 2016 announced an 87-percent plunge in annual net profits on slumping oil prices. The Anglo-Dutch group reported profit after tax of 1.94 billion USD (1.75 billion euros) for 2015, compared with almost 15 billion USD the previous year, Shell said in a statement. / AFP / SHAUN CURRY
Vágólapra másolva!
A Shell 3,8 milliárd dollárért adta el egyes északi-tengeri érdekeltségeit a Chrysaornak, és 900 millióért thaiföldi gázmezőit a Kuwait Petroleumnak.
Vágólapra másolva!

A Royal Dutch Shell összesen 4,7 milliárd dollárért vált meg néhány északi-tengeri és thaiföldi gázmezőtől, hogy faragjon egy kicsit az adósságán, amit főleg a BG Group tavalyi felvásárlásakor szedett össze – közölte a Bloomberg. A cég az északi-tengeri mezőinek nagyjából a felét adta el a Chrysaolnak 3,8 milliárd dollár ellenében, a thaiföldi gázmezőket pedig 900 millió dollárért passzolták el a Kuwait Petroleumnak.

A már említett BG-akvizíció a cég történetének legnagyobb felvásárlása volt a maga 54 milliárd dolláros szummájával. Ezt fejelte még meg az olajár gyengélkedése, illetve egy-két tervezett eszközeladás meghiúsulása. Ben van Beurden vezérigazgató azt mondta, hogy az elsődleges vállalati cél most az adósság lefaragása.

Eladósodva Forrás: AFP/Shaun Curry

A Shell nettó adóssága tavaly 78 milliárd dollárra rúgott.