Túlhajszolják magukat a japánok

2017.02.01. 14:30

A túldolgoztatás miatti sok öngyilkosság után a japán kormány 100 órában maximálná a havi túlórák számát. A halálba dolgozást jelentő úgynevezett „karosi" ellen azért próbálnak fellépni, mert a túlhajszoltság miatti öngyilkosságok száma évente több ezerre tehető. Egy hónappal ezelőtt nagy sajtónyilvánosságot kapott a Dentsu hirdetési vállalat egyik gyakornokának öngyilkossága, miután kilenc hónapon át 105 óra pluszmunkára kényszerítették. Az eset után a vállalat ellen vizsgálat indult és a vezérigazgató lemondott.

Havi száz órában maximálná a japán kormány a munkaadók által kérhető túlórák számát, az indoklás szerint a japán munkavállalóknak nem marad elég idejük a családalapításra, a szórakozásra és a fogyasztásra.

A valós ok azonban a túlhajszoltság miatti öngyilkosságok, az úgynevezett „karosik" számának növekedése, illetve a túlzott mennyiségű munka miatti betegségek kialakulása.

Abe Sindzo japán kormányfőForrás: AFP/Toru Yamanaka

A Corriere della Sera információi szerint az új törvényjavaslat alapesetre 60 órában rögzítené a havi túlórák számát, ezt azonban fel lehet emelni száz órára különleges időszakokban, amikor például túl sok a vállalat megrendelése.
A kormány előterjesztése azt is rögzítené, hogy legalább 11 órának el kell telnie aközött, hogy az alkalmazott a munkahelyéről hazamegy, illetve újra felveszi a munkát. Jelenleg akár este 11-ig is az íróasztal mellett ülnek a dolgozók, majd másnap reggel 8-kor kezdenek, és ez heteken át bevett gyakorlat lehet. Az ellenzék szerint 80 órára kellene leszállítani a havi túlórák számát, ezt azonban az Abe Sindzo vezette kabinet nem meri vállalni, mert félnek, hogy a munkaadókat „sokkhatásként" érné.

Az olasz lap emlékeztet arra, hogy

1987-ben először próbálták meg törvényben korlátozni a munkaórák számát, ami a Japánban kialakult vállalati kultúra miatt gyakorlatilag lefagyasztotta a gazdasági növekedést.
A törvényjavaslat hátterében áll az is, hogy decemberben nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a Dentsu hirdetési vállalat egyik gyakornoka öngyilkosságot követett el, mert kilenc hónapon át havi 105 órás túlórázást kértek tőle.

Halála előtt levélben számolt be édesanyjának, hogy az utolsó hetekben már csak a vállalat pihenőszobájában volt ideje aludni naponta néhány órát.

A 24 éves Matsuri Takahasi tragédiáját követően december végén lemondott a vállalat vezetője, Tadasi Ishii, aki őszinte sajnálatát fejezte ki, mert nem sikerült megoldaniuk a vállalati gyakorlat átalakítását.

Japán legnagyobb hirdetési vállalata, a Dentsu elnöke tavaly december végén lemondott, miután egyik gyakornokuk öngyilkos lett a túlóráztatás miatt, és a vállalat ellen vizsgálatot rendeltek elForrás: AFP/Str

A Dentsu korábban is rengeteg túlórára kényszerítette a dogozóit, Takahasi öngyilkossága után pedig a számítógépéből eltüntették a túlzott munkára utaló e-maileket. Később úgy próbáltak javítani megítélésükön, hogy

este tízkor elkezdték lekapcsolni a villanyt az irodákban, hogy a munkavállalókat hazamenetelre ösztönözzék.
A dolgozók túlterhelésén alapuló vállalati kultúra miatt kialakult „karosi" fogalmát törvénybe is foglalták Japánban: eszerint akit havi 160 túlórára köteleznek, vagy egymást követő hónapig száz túlórát kérnek tőle, és öngyilkosságot követ el vagy szívrohamban hal meg, azt egyértelműen a túldolgoztatás számlájára írják. Hivatalosan évente 200 ilyen eset fordul elő, valójában azonban ennek a tízszerese lehet a valós szám.Japánban jelenleg két évtizede nem látott mélységben, 3,1 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, és rengeteg szakmában munkaerőhiány alakult ki.

A külföldi vendégmunkások száma 20 százalékkal emelkedett 2015 óta, többségük Kínából és Vietnamból érkezett, és főként az építőiparban dolgozik.