Lesz tojás húsvétra is, csak drágábban

2017.02.01. 09:25

A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban. A madárinfluenza viszont jelentős hatással van a termelésre, a csökkenő kínálat pedig az árakat is felfelé hajtja. A kereskedők szerint ugyanakkor a 27-ről 5 százalékra mérsékelt forgalmi adónak köszönhetően a többszöri áremelés ellenére is olcsóbban lehet ma tojáshoz jutni, mint tavaly decemberben.

Jelentős áremelkedést mért januárban a statisztika a tojás hazai piacán: az előző évhez képest 14 százalékkal emelkedtek az átvételi árak. Hetenkénti bontásban már nem ennyire drasztikus az árváltozás, december utolsó hetéhez képest kicsit még olcsóbb is lett a tojás az év első heteiben.

A következő időszakban viszont újra felfelé indulhatnak az árak – írja a Magyar Idők.

Mindennek hátterében a november óta tomboló madárinfluenza-járvány áll, amely már nemcsak a hazai, hanem az európai unió más tagállamaiban működő baromfitelepek működését is megnehezíti. Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnöke szerint nem csak az állategészségügyi problémák állnak a csökkenő kínálat hátterében. 

Az állattenyésztők év elején frissítik az állományt, emiatt is kevesebb lehet a tojás a polcokonForrás: Thinkstock

Az állattartók hagyományosan az év első két hónapjában végzik el a szükséges selejtezést és készülnek fel az új szezonra. Mindez azt jelenti, hogy a kényszervágások mellett az állomány frissítése miatt is kevesebb a tojás a piacon.

A hazai üzletláncokban is több tojás fogyott januárban mint egy évvel ezelőtt. A Sparban 13 százalékkal, a Tescóban pedig 15 százalékkal bővült a forgalom. A CBA boltjaiban pedig 20 százalékkal több tojást adtak el, mint egy évvel korábban -írja a lap.