Garantált Magyarország gázellátása

2017.02.01. 11:40

Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása, közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A közlemény szerint a hazai fogyasztók földgázellátásának csak egy – ugyanakkor nélkülözhetetlen – eleme a tárolói kapacitás. A folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják, írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Importgázból a napi csúcskapacitás 121,7 millió köbméter. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti.

Egy átlagos téli napon az ország fogyasztása 45-50 millió köbméter, amelynek kevesebb, mint a felét, 47-48 százalékát teszi ki a lakossági felhasználás. Idén január 23-ára a tárolói készletszint még mindig bő 1,8 milliárd köbméter volt. Ebből 915 millió köbméter a biztonsági készlet. Az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására soha nem volt szükség, áll a hivatal tájékoztatásában.

Nincs veszélyben a gázellátásForrás: picture-alliance / AP photo

A tájékoztatás szerint 3,7 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban a téli fűtési időszak kezdetén, ami 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új szabályozás alapján a szolgáltatóknak az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kellett elhelyezniük a tárolókban, ez az idei szezonban minimálisan 1,975 milliárd köbméter volt, írta a hivatal.

Az MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a piaci szereplők tevékenységét, figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK