Egy Eiffel-toronyra való acélt mozgatott meg a Market Zrt. tavaly

Scheer Sándor beszél Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vezérigazgató
Budapest, 2016. szeptember 15. Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a Közép-európai Egyetem (CEU) új épületeit és a campus-újjáépítési projektet bemutató sajtótájékoztatón az egyetem épületében 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos rekord árbevételt ért el. Már látszik, hogy meghatározó projektje a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály Úszóaréna a vállalási határidő előtt két hónappal korábban készül el, ami nemzetközi szinten is egyedülálló a maga 20 hónapos építési idejével. 2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott.
Vágólapra másolva!

A Market Zrt. is jól teljesített, összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el.

A vállalat 2016-ban összesen 51 nagy projekten dolgozott,

egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan.

Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak.

Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a Közép-európai Egyetem (CEU) új épületeit és a campus-újjáépítési projektet bemutató sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Marjai János

Büszke vagyok minden munkatársamra, mert mindig határidőre és magas minőségben végeztük el a feladatokat. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett számunkra kihívást - mondta Scheer Sándor vezérigazgató.

Többek között olyan nagy nemzetközi sikereket hozó projekteken dolgoztak:

  • mint a CEU új, ultramodern kampusza,
  • vagy az MCS Vágóhíd Mohácson,
  • a V17 irodaház,
  • az Apollo gumigyár
  • vagy a Nestlé új állateledel-gyára.

A Market Csoport 2016-ban

10 millió kilogramm acélt használt fel,

nagyjából annyit, mint amennyiből az Eiffel-torony épült. Összesen 35 millió méternyi kábelt épített be, ez a hossz közel ötszöröse a Budapest-New York távolságnak. Annyi földet mozgatott meg, amellyel egy szabványos méretű focipálya területére 80 méter magas földhalmot lehetett volna felhordani. A 14,2 millió kilogramm feldolgozott betonacél 9000 személyautó súlyával volt egyenlő – közölte a Market Zrt.