Újra csillagászati jutalmakat kapnak a bankárok

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás,
(FILES) An illustrative picture taken in London on February 25, 2013 shows an arrangement of British 10 and 20 pound bank notes. Early results from Britain's knife-edge referendum showed unexpectedly strong support for leaving the European Union on Friday, sending the pound plummeting as investors feared a historic blow against the 28-nation alliance. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Több ezer bankár vitt haza egymillió eurót meghaladó bónuszt tavaly, annak ellenére, hogy a vezetőknek adható év végi jutalmakra korlátozást vezettek be korábban. A legtöbb jutalom 10,5 milliárd forintnak megfelelő összeget tett ki, és nem ritka a tízmillió eurónál magasabb alapfizetés sem.
Vágólapra másolva!

Teljesen hiábavalónak bizonyult korlátozást bevezetni a nagybankok vezetőinek jutalmazására, a tavalyi adatok azt mutatják, hogy a legtöbben fittyet hánytak a szabályozásra.

Az Európai Bankfelügyelet (EBA) nemrég közölt adatai szerint tavaly

4133 bankár vett fel egymillió eurónál magasabb jutalmat év végén,

a legtöbben brit székhelyű banknál dolgoznak.

Az EBA bónuszkorlátozása értelmében a jutalom elvileg nem lehet magasabb az alapfizetés száz százalékánál, de ennek dupláját is kifizethetik abban az esetben, ha az adott pénzintézet részvényesei ehhez hozzájárulnak.

Szép bónuszt tettek zsebre az európai bankárok Forrás: AFP/Ben Stansall

A tavalyi jutalmak azonban azt tükrözik, hogy

rengeteg kivételt tettek azon az alapon, hogy a korlátozás bevezetése ellen a brit bankok annak idején tiltakoztak.


A legkirívóbb bónuszt egy brit befektetési bankár vágta zsebre: 34 millió euró (10,5 milliárd forint) év végi jutalomban részesült az évi 199 ezer euró alapfizetését kiegészítendő. A bankfelügyelet összesítése szerint a kimagasló fizetésben részesülő bankárok száma évről évre emelkedik. 2015-ben egyharmaddal volt több az előző évhez képest, akkor ezt azzal indokolták, hogy az euró gyengült a fonthoz képest.

Az átlagos bónusz a korlátozás ellenére 2015-ben már a fix fizetések 127, tavaly pedig a 147 százalékát tette ki, és zömében a befektetési vezetők körében lépték túl a keretet.

Esetükben a jutalom az alapfizetés közel ötszörösét tette ki. A legtöbbet a brit bankárok keresték tavaly,

akadt olyan, aki nyolcmillió euró bónuszt kapott a évi 11 millió eurós fizetése mellé,

írja a brit lap.

London pénzügyi központja Forrás: AFP/Odd Andersen

A szabályozás semmibe vétele különösen annak fényében visszás, hogy

több nagybank még ma is azokat a bírságokat fizeti, amelyeket a pénzügyi válság előtti, az ügyfeleket félrevezető csalások miatt szabtak ki.

A dollármilliárdokat kitevő büntetések kifizetése után egyik bankvezetőnek sem kellett személyesen büntetőjogi felelősséget vállalnia a csalásokért, ahogy a bónusztörvény megszegése sem jár most retorzióval.