A turizmus is megérezte a franciaországi terrortámadásokat

Bulgária, Napospart, Nesebar, strand, tengerpart
Tourists flock to beach near the Black Sea town of Nesebar 16 August 2004. The number of foreign tourists coming to Bulgaria has gone up by 21,27 percent over the last six months as compared to same period in 2003. Tourists from neighbouring Greece are still leading the ranking, but they are closely followed by the German and the British tourists. The number of tourists coming from the European Union (EU) keeps on going up, and experts predict that the European market might become the most important one for the Bulgarian tourism industry.
Vágólapra másolva!
Bulgáriában, Szlovákiában és Lengyelországban nőtt a legnagyobb arányban a vendégéjszakák száma 2016-ban, de Magyarországon is jelentős volt az emelkedés. A terrortámadások miatt Franciaország a nagy vesztes a turizmusban.
Vágólapra másolva!

Több mint 2,8 milliárd vendégéjszakát töltöttek el a turisták az Európai Unió szálláshelyein 2016-ban, ami 2 százalékos emelkedés az előző évhez képest – közölt éves becslést az Eurostat 2016 első tíz hónapjának adatai alapján.

A bővülés elsősorban az EU-n kívülről érkező turistáknak köszönhető,

akik 3,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az unióban, mint egy évvel korábban.

Az európai vendégek ezzel szemben 0,6 százalékos növekedést hoztak. Ez a kettőség nem új fejlemény. Az unióban töltött vendégéjszakák száma 2009 óta folyamatosan nő, ami elsősorban az államközösségen kívülről érkező látogatók vendégéjszakáinak emelkedésével magyarázható.

Ugrásszerű növekedés Bulgáriában

A tavalyi növekedés természetesen nem érintette egyformán a tagállamokat. A legnagyobb mértékben

  • Bulgáriában (17,9 százalék),
  • Szlovákiában (16 százalék),
  • Lengyelországban (11,8 százalék)

nőtt a vendégéjszakák száma 2016-ban. Bulgáriában, ha csak a külföldiek által eltöltött vendégéjszakákat nézzük, 21 százalékos volt az emelkedés 2015-höz képest.

Strand a Fekete-tenger partján Bulgáriában Forrás: AFP

A tanulmány szerint

Magyarországon 8,1 százalékos volt tavaly a bővülés.

Ez a külföldi vendégéjszakák 7,5 százalékos, valamint a belföldi vendégéjszakák 8,7 százalékos emelkedésének köszönhető.

A legnépszerűbb külföldi úti cél Spanyolország volt 2016-ban. A 294 milliós spanyol eredmény az EU összes külföldi vendégéjszakáinak 22 százalékát teszi ki. Ráadásul Spanyolország a külföldiek körében 9,3, a hazaiaknál pedig 5,1 százalékkal tudta tavaly növelni a vendégéjszakákat, tehát tovább tudott erősíteni vezető pozícióján.

A második legtöbb külföldi vendégéjszakát – 196 milliót – Olaszországban regisztrálták, igaz, a félszázalékos növekedéssel ez inkább stagnálásnak nevezhető.

Francia és angol csökkenés

A legnagyobb visszaesést két olyan országban mérték, amelyek hagyományosan népszerűek az utazók körében. Franciaországban 4,6 százalékkal, mintegy 19 millióval csökkent a vendégéjszakák száma.

A visszaesés a külföldiek körében még nagyobb, 8,7 százalékos volt, ami egyértelműen a franciaországi terrortámadásokkal magyarázható.

A tavalyi év másik vesztese az Egyesült Királyság volt, náluk 4,5 százalékkal, körülbelül 14 millió éjszakával kevesebbet töltöttek az emberek a szálláshelyeken. Ám Franciaországgal ellentétben a szigetországban emelkedett a külföldi vendégéjszakák száma (1,6 százalékkal), a belföldi vendégeknél viszont 8,3 százalékos volt a visszaesés.

Rekord lehet a hazai turizmusban

Korábban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta: 2016 első tíz hónapjának adatai alapján Magyarországon a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A szállásdíjbevételek 10 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt.