A Földközi-tenger gázlelőhelyeiből kapna Európa is

gázcső földgáz gázvezeték
Gas pipes are photographed at the gas compressor station in Velke Kapusany, Slovakia, on September 2, 2014. Slovakia has opened a reverse gas pipeline that will get to Ukraine up to 10 billion cubic meters (353 billion cubic feet) of natural gas per year. AFP PHOTO/JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Az orosz-amerikai kapcsolatok javulása esetén a Földközi-tenger keleti medencéjében található gázlelőhelyek kiaknázása nagyobb lendületet kapna. Az Egyiptom, Izrael, Libanon és Ciprus partjaihoz közel eső gáztalálatok Európa energiaellátásába is besegíthetnének.
Vágólapra másolva!

Felgyorsulhatnak a tárgyalások a Földközi-tenger keleti részén található gázlelőhelyek kiaknázásáról, ha valóban lehet arra számítani, hogy Donald Trump elnöksége alatt enyhülhetnek az orosz-amerikai kapcsolatok.

A Libanon, Izrael, Ciprus és Egyiptom partjaihoz közel eső gáztalálatok a becslések szerint több tízezer milliárd köbláb gázt rejtenek, a kiaknázásukra kiírt koncessziós pályázatokon a legnagyobb olajvállalatok indulnának, többek között az Exxon Mobil, az ENI és a Rosznyeft.

Forrás: AFP/Joe Klamar

A Bloomberg hírügynökség által közölt tervek szerint a vezetékek összekötnék az izraeli gázmezőket Törökországgal, Ciprussal, Egyiptommal, és Görögországgal, vagyis Európa is részesülne a földközi-tengeri gázból. Jelenleg az európai gázszükséglet 37 százaléka Oroszországból, 31 százaléka Norvégiából, 12 százalék Algériából, hét százaléka pedig Katarból érkezik.