A befektetők nem a gazdasági kockázatok miatt aggódnak

bankjegy  illusztráció befektetés pénz szemüveg
Bankjegyek
Vágólapra másolva!
Elsősorban politikai és nem gazdasági kockázatokkal kell számolniuk 2017-ben a befektetőknek, vélik a CIB Alapkezelő szakértői. Várakozásaik szerint a hazai befektetési alapok piacán a részvény befektetéseket is tartalmazó vegyes alapok kerülhetnek előtérbe. A magyar GDP az idén 3 százalék felett nőhet.
Vágólapra másolva!

Mivel a vállalatok számára az USA-ban és Európában is alapvetően kedvezőek a gazdasági körülmények,

azok a befektetések teljesíthetnek jól idén, amelyek a részvénypiacra fókuszálnak,

írja közleményében a CIB Alapkezelő.

Stagnált a magyar piac

Tavaly a stagnáló kereslet mellett jelentősen átrendeződött a befektetési alapok piaca Magyarországon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai alapján

az alapok vagyona mindössze 1,4 százalékkal, 5804 milliárd forintra nőtt,

olvasható az alapkezelő közleményében.

A magyarok tartanak a kockázatoktól

Tapasztalataik szerint a lakosság tart a legkockázatosabb, tisztán részvényekbe vagy tisztán árupiaci eszközökbe fektető alapoktól, de nem szívesen mond le a hozamról sem. Ezt az igényt

  • a biztonságos (bankbetét, kötvény, állampapír) és
  • a kockázatos (részvény, árupiaci)

befektetéseket ötvöző vegyes alapok kielégíthetik, melyekkel a direkt részvénybefektetésnél alacsonyabb kockázatvállalás mellett a kockázatmentesnél magasabb lehet az elérhető hozam.

Biztos pont a lakossági állampapír

A befektetési alapkezelők számára komoly kihívást jelentettek 2016-ban is a lakossági állampapírok, amelyek kockázatmentesen vonzó hozamot tudtak kínálni.

– jelentette ki Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Szerintük a 2017-es évet alapjaiban befolyásolhatja a következő időszak amerikai gazdaságpolitikája.

Ha a választási kampány ígéreteinek megfelelően laza költségvetési politika jön, az felpörgeti az amerikai gazdaságot, és a már megindult inflációt is tovább emeli. A növekvő infláció viszont újabb kamatemelésre kényszeríti az amerikai jegybankot, tehát a monetáris szigorítás is folytatódik, olvasható a közleményben.

A részvénypiac éve lehet 2017 Forrás: MTI/Faludi Imre

Úgy vélik, hogy a gazdasági intézkedések eredője pozitív lesz, ami támogatja a gazdasági növekedést és javítja a befektetési hangulatot is. Ez nemcsak a tőkepiacon, hanem a reálgazdaságban is megjelenik tőkeberuházások formájában, ami javíthatja a tőzsdei cégek eredménytermelő képességét és így a részvénypiac teljesítményét is. Az emelkedő infláció és kamatemelések vesztese a CIB Alapkezelő szerint a kötvénypiac lesz.

3 százalék felett nőhet a magyar GDP

A CIB Alapkezelő szerint az idén a magyar gazdasági növekedés 3 százalék fölött lesz, míg az infláció 2-3 százalék között alakul. Hajdu Egon befektetési igazgató szerint a forint az euróhoz viszonyítva a 305-315 forint közötti sávban helyezkedik majd el. A jegybanki alapkamat 2017-ben a mostani, 0,9 százalékos szinten marad. A magyar tőzsde indexe tovább emelkedhet az idén. (MTI)

A magyar kötvények mozgását a globális trendek mellett az MNB laza monetáris politikája is befolyásolja, tompítva a hozamemelkedés külső hatásait. Mindent összevetve megállapítható, hogy

2017-ben a befektetőknek elsősorban politikai és nem gazdasági kockázatokkal kell számolniuk,

közölte az alapkezelő.