Budapesté lehet az "ingatlanok Oscarja"

Magyar Zene Háza, Liget Projekt
Magyar Zene Háza látványterve
Vágólapra másolva!
A világ négy legjobb nagyprojektje közé került a Városliget átfogó fejlesztése a legjelentősebb nemzetközi szakrendezvényen Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron. A Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategória, a Best Futura Mega Project keretein belül került a négy legjobb projekt közé (egy japán, egy orosz és egy brazil fejlesztés mellett) egyedüli, vagyis a legjobb európai uniós projektként.
Vágólapra másolva!

Ami a film világában az Oscar-díj, az az ingatlanszakma területén a MIPIM Awards,

amivel a legígéretesebb és leginnovatívabb ingatlanprojekteket díjazzák a világ legjelentősebb szakrendezvényén Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron. Az eseményre idén a különböző kategóriákban 214 nevezés érkezett 46 országból. Összesen 11 kategóriában a zsűri a legjobb 4-4 projektet emeli ki, ezek közül választja ki az adott kategória díjazottját.

A Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket tartalmazó Best Futura Mega Project kategóriában került – a legjobb európai uniós projektként – a világelitbe.

A cannes-i szakkiállítás népszerűségét jelzi, hogy évente mintegy 90 országból 2600 kiállító vesz rajta részt, ahol a legkiválóbb nemzetközi építész-tervező irodák képviseletében közel 900 szakember mutatja be munkáit és a legfrissebb innovációkat, trendeket. A MIPIM-en az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői jönnek össze, ahol ingatlanfejlesztőkkel, iparági szakértőkkel, finanszírozókkal, gazdasági és politikai döntéshozókkal találkozhat a több mint 20 000 látogató.

Takács Ernő, az ágazat legnagyobb hazai vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke úgy fogalmazott:

Kiemelte: megfordult a krízis uralta időszak, lezárult a „hét szűk esztendő", szárnyra kapott az ingatlanfejlesztés, felfelé ívelő piaci ciklus vette kezdetét. Az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb eredményét prognosztizálhatjuk az ingatlanfejlesztésben a 2016-os adatok és a 2017-es tervek ismeretében.

A volumennövekedés több mint háromszoros az előző két évhez képest,

ugyanis több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlant (iroda, raktár, üzem, lakóépület, szálloda) építenek az IFK-tagok. Az összes projekt beruházási értéke meghaladja az 1,75 milliárd eurót, azaz az 560 milliárd forintot. A 2016-ban megvalósított és a 2017-ben indított projektek alapján gyakorlatilag még az élre is törhetünk a kelet-közép-európai ingatlanpiacon – emelte ki az IFK elnöke.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a legjobb négy kiemelt nagyprojekt közé kerülés – egyedüli európai uniós projektként – azt mutatja, hogy ma nincs ehhez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési projekt Európában.

– mondta a miniszteri biztos. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a megújuló Városliget világszerte elismert ékköve lesz a fővárosnak, minden eddiginél gazdagabb kulturális és szabadidős lehetőségeket, egy igazi családi kulturális-szabadidős élményparkot kínál majd az ide látogatóknak a szakember elmondása szerint.

A zsűri döntésében, úgy tudjuk, komoly szerepet játszott, hogy a Városliget átfogó megújítása a több mint 200 éves park hagyományainak tiszteletben tartásával, de annak történetiségének szellemiségében fog megvalósulni: egyszerre újulnak meg a már itt lévő évszázados intézmények, új múzeumok épülnek olyan sztárépítész-irodák közreműködésével, mint a SANAA és a Sou Fujimoto Architect, de mindezekkel párhuzamosan rehabilitálják a park természeti értékeit, jelentősen növelik zöldfelületeit és környezettudatos megoldásokkal zéró emissziós övezetté alakítják a teljes területet.

– ezt már Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony mondta, aki szerint a hosszú távú városfejlesztési koncepciók, valamint a jövőbeni nagyrendezvények megvalósítása kiváló alapot nyújtanak arra, hogy Budapest a nemzetközi ingatlanfejlesztések és -beruházások egyik legfontosabb európai célpontjává váljon. A Budapest-stand, a megaprojektek bemutatása, valamint fővárosunk és az ország arculatát meghatározó beruházások jelenléte

a leghatékonyabb üzenet a nagy fellendülés előtt álló magyarországi ingatlanpiac helyzetéről a nemzetközi befektetői környezet számára.

Az új trendekre, innovációkra fókuszáló nívós seregszemlén Budapest büszkén prezentálhat a jövőbeni fejlesztésekkel, biztos alapra építkezve az elmúlt évek fejlesztései nyomán – fogalmazott a főpolgármester-helyettes asszony. Szalay-Bobrovniczky Alexandra hozzátette: Budapest gazdasági erejét nagyban befolyásolja az ingatlanfejlesztési ágazat, alakítva a város és az egész ország külpiaci lehetőségeit is.