Ilyen is rég volt: lekörözte az euróövezet az USA-t

Vágólapra másolva!
Hatásosnak bizonyult az euró-pénznyomtatás, amit az amerikai és a brit központi banktól másolt le az Európai Központi Bank. Eredetileg ezermilliárd eurót szánt a gazdaságélénkítési (kötvényvásárlási) programjára, és már 1500 milliárdnál tart, de az euróövezet csigalassúságú gazdasági növekedését sikerült beindítani. A legnagyobb fejlődést meglepetésre Írország és Spanyolország mutatja, és az egész valutaövezet gazdasági teljesítménye tavaly lekörözte az amerikait, amire rég nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Két év alatt 1500 milliárd eurót pumpált az euróövezet jobbára stagnáló gazdaságába az Európai Központi Bank (EKB), de szemmel láthatóan megérte kockáztatni.

Az amerikai Fed-től és a brit jegybanktól ellesett módszer szerint

az EKB államkötvényeket, vállalati és fedezettel rendelkező értékpapírokat vásárolt havonta 60-80 milliárd euró értékben,

és ezzel sikerült friss forrásokat tolni a gazdaságba. Ezzel felpörgette a hitelezést, így nagy mértékben hozzájárult az új beruházások felfutásához.

A Mario Draghi vezette bank ezzel párhuzamosan az euró alapkamatát is nullára vitte, amely a gazdaságélénkítés másik legfontosabb pillérének bizonyult.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Daniel Roland

Tavaly már valóban érezhető volt a markáns növekedés az addig nulla és egy százalék közötti átlagos növekedést mutató euróövezetben.

A legjobb teljesítményt a korábban az euró-válság főszereplőjének számító Írország és Spanyolország produkálta négy, illetve 3,2 százalékos növekedéssel, míg

a valutaövezet lokomotívja, Németország gazdasága 1,9 százalékkal bővült.

A leggyengébbnek ismét az olaszok és a görögök bizonyultak, de Olaszország valószínűleg már túljutott a nehezén, és idén jobb évet zárhat.

Az eurózóna átlaga 1,7 százalékos növekedést mutat, amivel évek óta először – igaz, csak egy hajszállal, de - megelőzte az amerikait.

A munkanélküliség tíz százalék alá került, és kilenc éve nem látott ütemben nő az új munkahelyek száma, de a valutaövezet északi és déli részre bomlása folytatódott.

Bevált a pénznyomtatás az euróövezetben is. Forrás: AFP/Miguel Medina

Az EKB kötvényvásárlási akcióját a németek eleinte hevesen támadták, ezért nem is lehetett sokáig bevezetni, végül 2015 januárjában a németek is beadták a derekukat.

A gazdaságélénkítő program összességében az euró gyengülését hozta, így a világ egyik legnagyobb exportőrének számító Németországnak kifejezetten kedvezett.

Angela Merkel német kancellár eleinte ellenezte az EKB programját Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/S.A. Struck

Az EKB zömében államkötvényeket vásárolt mintegy 1340 milliárd euró értékben, a Financial Times-ban közölt adatok szerint. Ez értelemszerűen lejjebb vitte az eladósodottabb államok kötvényei után fizetendő kamatokat, vagyis az EKB gazdaságélénkítő programjával a gyengébbek is jól jártak.

Mario Draghi szerint a növekedés stabilizálása érdekében még szükséges fenntartani a kötvényvásárlást és az alacsony kamatkörnyezetet.