Esküt tett Donald Trump új pénzügyminisztere

Steven Mnuchin
United States President Donald Trump looks over the shoulder of Treasury Secretary Steven Munchin as he is sworn-in during a ceremony at the White House in Washington, D.C. on February 13, 2017. Mnuchin was confirmed by the Senate 54-47 earlier today. Credit: Kevin Dietsch / Pool via CNP - NO WIRE SERVICE - Photo: Kevin Dietsch/Consolidated News Photos/Kevin Dietsch - Pool via CNP
Vágólapra másolva!
Kalandos életutat járt be a Wall Streetről érkező Steven Mnuchin, akit hétfő este a Trump-adminisztráció pénzügyminiszterének szavazott meg az amerikai szenátus. Személyében immár a harmadik pénzügyminiszter rendelkezik hosszú Goldman Sachs-múlttal.
Vágólapra másolva!

Steven Mnuchin bankár beiktatására tegnap este került sor. Mnuchin 17 évet húzott le magas beosztásban a Goldman Sachsnál, munkáját pedig egy másik, szintén Goldman Sachs-múlttal rendelkező bankár, Gary Cohn fogja segíteni, akit az amerikai Nemzeti Gazdasági Tanács élére nevezett ki Trump.

Bill Clinton és George W. Bush is a Goldman Sachstól érkező pénzügyminiszterekkel dolgozott együtt.

Az új pénzügyminiszter várhatóan könnyít a bankokra vonatkozó, 2010-ben megszavazott úgynevezett Dodd-Frank törvényen, amely többek között a kockázatos ügyleteknek szab határt, és magasabb saját tőkekövetelményt írt elő a bankok számára.

Mnuchin több ezer dolláros adócsomagot is ígért a választási kampány során, ennek része a társasági adó és a középosztályt érintő adócsökkentés. A cél, hogy évi négy százalékos gazdasági növekedést érjen el a Trump-adminisztráció.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter esküt tesz a Fehér Házban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

Az élénkítő-programot támogató pénzügypolitika megerősítése újabb lökést adott a tőzsdéknek: az S&P 500 tőzsdei mutató tegnap jóval a 20 ezer pont felett járt. Az 500 legnagyobb amerikai vállalat piaci értékét jelző index legnagyobb szeletet az Apple, a Microsoft, az Exxon Mobil és az Amazon teszi ki, melyek együttes értéke közel 2000 milliárd dollár.

Az 54 éves Mnuchin a válság idején megvásárolta a bajba jutott IndyMac bankot, amelyet tovább adott OneWestBank néven, de előtte több ezer adóst kilakoltattak az ingatlanukból. Mnuchint beperelték a kilakoltatott adósok, és Los Angeles-i háza előtt tüntetéseket tartottak.

Amikor szenátusi meghallgatásakor erről kérdezték, a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a bank átvételével a betétesek pénzét mentették meg.

Mnuchin egyébként korábban dolgozott Hollywood-ban is, kockázati tőkealapkezelő vállalatot hozott létre, és

olyan filmeknél producerkedett mint az Avatar vagy a Mad Max.

Ő maga is feltűnt egy filmben, a Warren Beatty „Akikre nem vonatkoznak a szabályok" című tavalyi filmjében éppen egy bankárt kellett eljátszania.

Elemzők szerint első feladata a pénzügyi szabályozás reformjának az irányítása lesz. Trump elnök ennek részleteit pár nappal ezelőtt már fel is vázolta, és lényege várhatóan a szakemberek által túlságosan is bonyolultnak tartott pénzügyi szabályzók lazítása és egyszerűsítése lesz.